RIMSKE VAZE IZ SIRMIJUMA: Otvorena izložba u Sremskoj Mitrovici

S. Kostić

26. 11. 2022. u 08:24

STAKLENE posude, narukvice, prozorsko staklo kao i deo luksuznog pehara iz Sirmijuma, jedinog takvog pronađenog u Srbiji koji potvrđuje izuzetan značaj ovog rimskog naselja, pred posetiocima su Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici.

РИМСКЕ ВАЗЕ ИЗ СИРМИЈУМА: Отворена изложба у Сремској Митровици

Jasmina Davidović, Foto S. Kostić

Izloženi su u okviru Novembarskih dana, na izložbi "Staklo", Arheološkog odeljenja ove ustanove, a povodom Međunarodne godine stakla.

- Fragment luksuznog pehara je jedini takav primerak u Srbiji. Možda će sličan biti pronaći i negde drugde, ali to što je već otkriven u Sirmijumu nije čudo, jer ovo mesto ima sve jedinstveno i najznačajniji je rimski grad u Srbiji. Već smo obišli pola sveta izlažući na onlajn skupovima i uvršteni smo na mapu vas diatretum, specijalnih posuda - vaza, koje su bile luksuzne i verovatno korišćene za ispijanje kvalitetnog vina - kaže autor izložbe, arheolog Jasmina Davidović, muzejski savetnik, i objašnjava i da su na fragmentu sačuvana i dva slova "v" i "i", koja su možda deo reči vivas (živeli), jer su na takvim posudama bile ispisane želje da neko pije i živi mnogo godina ili pohvale onom ko iz pehara ispija piće.

Foto S. Kostić

Na izložbi se mogu videti i narukvice od crnog stakla, koje su Rimljani preuzeli od Kelta.

- Rimljani su koristili svoju tehniku, pravili su ih uz pomoć štapa kojeg bi stručni ljudi vrteli i pravili narukvicu da bi ona imala dovoljno velik kvalitet, da može da se stavi na ruku a da ne pukne. Sa staklom je uvek problem bilo pucanje, pa su samo majstori znali da od njega nešto naprave - kaže Davidovićeva.

CARSKE ODAJE

EKSPONAT na ovoj izložbi je i rimsko prozorsko staklo. Ono je pronađeno na lokalitetu Carske palate u Sirmijumu, a i očekivano je da su carske odaje u to vreme imale zastakljene prozore - kaže Davidovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)