POVODOM DECENIJE SMRTI ĐORĐA IVAČKOVIĆA U GALERIJI „RIMA“: Izložba ranih pariskih slika umetnika

M.A.K.

23. 11. 2022. u 20:42

POSLE organizovanja izložbe u bečkoj galeriji „DIT“, desetogodišnjicu smrti našeg velikog umetnika Đorđa Ivačkovića (1930- 2012), galerija „Rima“ obeležiće i u svom beogradskom prostoru, u Pariskoj ulici, i to upravo delima kojima je u francuskoj prestonici ovaj inovativni autor i arhitekta po obrazovanju, otpočeo svoju karijeru likovnog stvaraoca.

ПОВОДОМ ДЕЦЕНИЈЕ СМРТИ ЂОРЂА ИВАЧКОВИЋА У ГАЛЕРИЈИ „РИМА“: Изложба раних париских слика уметника

Đorđe Ivačković, slika, 1963.

Autor postavke „Đorđe Ivačković-Rane pariske slike“, koja će biti otvorena u četvrtak, 24. novembar u 19 časova, je istoričarka umetnosti i kustoskinja „Rime“ Nevena Martinović.

Izložbu uglavnom čine rani likovni radovi iz 1963. godine, kada je održao prvu samostalnu izložbu u Parizu i počeo da se pozicionira na međunarodnoj sceni. Pre odlaska iz Beograda, godinu dana ranije, niko nije ni znao da u diplomiranom arhitekti i džez pijanisti, zapravo čuči – slikar.  Ipak, za taj vid umetničkog izražavanja zainteresovao se u domovini, na izložbama francuske i američke posleratne apstrakcije.

Njegov uspeh u Parizu bio je gotovo meteorski, jer je već 1965. izlagao na Bijenalu mladih i to u selekciji Francuske. Zahvaljujući likovnom kritičaru Žan Žaku Leveku, brzo je prepoznata i veza njegovog slikarstva i džez muzike.  

Izložba će trajati do 26. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna