NEMAČKA "DEKADA" ALEKSANDRA DENIĆA: Izložba našeg proslavljenog scenografa u Bioskopu "Balkan"

V.V.S.

18. 10. 2022. u 15:01

IZLOŽBA "Dekada" našeg proslavljenog scenografa Aleksandra Denića biće otvorena 22. oktobra u Bioskopu "Balkan".

НЕМАЧКА ДЕКАДА АЛЕКСАНДРА ДЕНИЋА: Изложба нашег прослављеног сценографа у Биоскопу Балкан

foto:privatna arhiva

Posle dve godine planiranja i pripremnih radova, realizuje se kompleksna postavka koja iz Berlina donosi kompletno scenografsko rešenje Brehtovog "Galileja", makete i modele, fotografije, pripremne skice i crteže koji do detalja razrađuju tok Denićevih ideja. Izložba "Dekada" daje uvid u intenzivno stvaralačko delovanje ovog umetnika tokom deset godina njegovog rada u Nemačkoj.

Sa nemačkim rediteljem Frankom Kastorfom, Denić je realizovao nekoliko izuzetno uspešnih pozorišnih produkcija, među kojima se ističu: "Dama sa kamelijama" (Teatar Odeon, Pariz), "Amerika" (Šaušpilhaus, Cirih), operska tetralogija "Prsten Nibelunga", na Festivalu u Bajrojtu, "Dvoboj" (Teatar Folksbine, Berlin), "Putovanje na kraj noći" (Teatar Rezidenc, Minhen), "Baal" (Teatar Rezidenc, Minhen).

U oblasti pozorišne scenografije njegov pečat nose predstave "Hitler i Hitler" u Ateljeu 212, "Talenti i obožavaoci", "Moć sudbine", "Heda Gabler" u Narodnom pozorištu u Beogradu, "Put oko sveta" u Kruševačkom pozorištu i druge.

Aleksandar Denić (Beograd, 1963) diplomirao je scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Režiser Srđan Karanović ga je još tokom studija angažovao kao scenografa za film "Za sada bez dobrog naslova"(1988). Od tada, Denić će realizovati brojne scenografije za filmove, među kojima se izdvajaju "Jednog lepog dana", "Mi nismo anđeli", "Vizantijsko plavo", "Rane", Cut Run, a autor je i opreme za film "Podzemlje" (1993/95).

Dobitnik je brojnih nagrada za scenografiju i doprinos scenskom dizajnu u zemlji i svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao