ISTORIJA I ISTORIOGRAFIJA NA SAJMU: Studije o Velikom ratu, Jasenovcu, Gestapou…

V. N.

18. 10. 2022. u 15:14

UZ novo kolo edicije o Prvom svetskom ratu koju već punih devet godina "Prometej" objavljuje u saradnji sa RTS, ova kuća objavila je i dela "Kralj Petar Prvi" i "Kralj Aleksandar Prvi" čiji je autor Dušan Babac, te u dva toma "Srbija i Jugoslavija 1914-1945" Vase Kazimirovića, zatim "Jasenovac i mi" Vladimira Dimitrijevića, "Vladari Kremlja i njihovi taoci" Đorđa Miloševića, "Kako je ubijana Kraljevina Jugoslavija" Danice Otašević, "Habzburzi i južnoslovensko pitanje" Hermana Vendela, "Švajcarci o Srbiji i Srbima u Velikom ratu" Živka Markovića, "Jugoslovenska vojska van otadžbine 1941-1948" Nikole Stankovića...

ИСТОРИЈА И ИСТОРИОГРАФИЈА НА САЈМУ: Студије о Великом рату, Јасеновцу, Гестапоу…

Toša Borković

Studiju o istoriji republikanskih ideja u Srbiji od početka 19. veka i Prvog srpskog ustanka do Prvog svetskog rata, "Republikanizam u Srbiji" Čedomira Antića, objavio je "Arhipelag".

"Blum" u ediciji "Kiklopi" donosi delo "Atinska imperija" u kome istoričar Srđan Jović pruža uzbudljiv prikaz zlatnog doba atinske države, zatim istoriju jedne od najkontroverznijih institucija - "Srednjovekvno Papstvo" Džefrija Baraklafa, te "Istoriju Gestapoa", još jedno je od kapitalnih dela čiji autor Žak Delaru, i sam zarobljenik nacista, vodeći se razgovorima sa bivšim agentima Gestapoa donosi analitički osvrt na jednu od najstrašnijih organizacija u istoriji.

"Istorija Osmanskog carstva", kapitalno delo francuskog istoričara Robera Mantrana, izdanje je IP "Klio".

Istorijski zapisi znamenitog istoričara Stanoja Stanojevića koji su svojevremeno bili objavljeni u periodici, sada se prvi put pojavljuju u knjizi "Srpsko-turski rat 1919" čiji je izdavač "Svet knjige". Isti izdavač na sajmu će predstaviti i delo "Pod carskim vešalima", čiji autor Mile Stanić na osnovu istorijskih dokumenata analizira situaciju posle Principovog atentata u Sarajevu.

"Dereta" za ljubitelje srpske srednjovekovne istorije i heraldike donosi delo "Srpski srednjovekovni grbovi" Nikole Giljena.

"Slika neprijatelja - Rusija" Hanesa Hofbauera ("Albatros plus") nosi podnaslov "Istorija jedne demonizacije" i temeljna je studija koja pokazuje suštinu imperijalne arogancije zapadnih sila u neretko klevetničkom pohodu na Rusiju.

"Karpos" donosi dela drugi tom dela "Istorija Rima" (Carsko doba, od Oktavijana Avgusta do sloma Zapadnog rimskog carstva) Juna V. Idenga i "Kongo: epska istorija", monumentalno i inovativno delo Davida van Rejbruka koje prati istoriju DR Kongo od praistorije do danas.

"Preobražaj sveta. Globalna istorija 19. veka", fascinantan portret epohe u kojoj se svet našao na prekretnici, autora Jirgena Osterhamela, izdanje je "Akademske knjige".

BONUS VIDEO: NAJBOLjE KARIKATURE U SRBIJI: Otvorena izložba, počeo Festival “Novosti”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)