NOVA SVETLOST NA SRPSKI SREDNJI VEK: U SANU predstavljene dve knjige o spomenicima kod Skoplja i Rasa

M. A. K.

14. 10. 2022. u 13:23

MEĐUNARODNO nagrađivana monografija "Freske Markovog manastira" Marke Tomić Đurić (izdanje Balkanološkog instituta SANU, Arhiepiskopije ohridske i Mitropolije skopske, Bitolj) i "Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Rasu" Miodraga Markovića i Dragana Vojvodića ("Platoneum d.o.o" iz Novog Sada), sa novim otkrićima o spomeniku 300 godina starijem od Studenice, predstavljeni su juče u Audio-vizuelnom arhivu i centru za digitalizaciju SANU.

НОВА СВЕТЛОСТ НА СРПСКИ СРЕДЊИ ВЕК: У САНУ представљене две књиге о споменицима код Скопља и Раса

Foto Novosti

Redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, dr Tatjana Starodubcev, napomenula je da, na izvestan način, ista sudbina prati knjigu o zadužbini kralja Marka Mrnjavčevića i njegovog oca Vukašina i njegovog zidanja: promociju dela Marke Tomić Đurić, nastalog na osnovu njene doktorske disertacije, odložila je pandemija kovida 19, kao što je u 14. veku osnivanje ovog manastira kod Skoplja pratila pandemija "crne smrti" (kuge). Kao vrednost knjige, ona je istakla to što je utemeljena na tradiciji i metodologiji beogradske škole istraživanja srednjovekovne umetnosti.

- Još kada je moja generacija pravila prve istraživačke korake, smatrano je, da je Crkva svetih Petra i Pavla u Rasu već proučena na prihvatljiiv način - istakla je Danica Popović, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU, govoreći o knjizi Markovića i Vojvodića. - Ipak, na nas je, onako drevna, mračna iznutra, sa nepreglednim slojevima i arhitekture, i jedva prepoznatljivim, "ispranim freskama", ostavljala utisak spomenika s tajnom. I tako je ostalo sve do pojave ove knjige, koja je skinula svaku tajnovitost sa nje, i bacila jarko svetlo na sve aspekte njene istorije, arhitekture i živopisa, i učinila da sam spomenik sagledavamo na novi način.

PRVO IZDANjE POSLE 100 GODINA

PROFESOR Dragan Vojvodić, dopisni član SANU, istakao je izuzetnost naučne obrade u knjizi Marke Tomić Đurić, koja sumira decenijski rad autorke i njenu veliku erudiciju, pohvalivši i dizajn izdanja (autor Miroslav Lazić, a 260 fotografija uradio je Đorđe Đoković). Baveći se strukturom ovog dela profesor Miodrag Marković, redovni član SANU, napomenuo je i da je ovo prvo izdanje o Markovom manastiru posle 100 godina, dok je autorka objasnila motive za njegov nastanak.

BONUS VIDEO - OBNOVLjENA NEMANjIĆKA RADIONICA PISANE REČI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!