KOJA ŽENA MUŽA ČUVA, DOBAR RUČAK NJEMU KUVA! Starinski tekstil za ukras, ali i za bolji apetit ukućana Muzeja NU u Trsteniku (FOTO)

S. Babović

09. 10. 2022. u 09:21

NIJE se Trsteničanka pre 100 godina mogla zamisliti van kuhinje, gde su se krčkala ukusna moravska jela u dubokoj šerpi.

КОЈА ЖЕНА МУЖА ЧУВА, ДОБАР РУЧАК ЊЕМУ КУВА! Старински текстил за украс, али и за бољи апетит укућана Музеја НУ у Трстенику (ФОТО)

Foto Narodni univerzitet Trstenik

I odmah do umešne domaćice, naramak drva za loženje starinskog šporeta, iznad koga su, na zidu kao dekoracija, bili izloženi originalni tekstilni ukrasi sa izvezenim motivima prostorije, u kojoj je od povrća, mesa i testa nastajala čarolija.

Autentične dekoracije, "kuvarice", koju kraj Zapadne Morave zovu i "dozidnice", prvi put su izložene u Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta, u okviru postavke šaljivog imena "Koja žena muža čuva, dobar ručak njemu kuva". Kolekciju "dozidnica" trenutno čini 21 ukras.

- Primarni cilj ovih tekstilnih umetničkih dela je da kuhinjski prostor u kojima su žene provodile mnogo vremena učine lepšim, da ga oplemene i urede po sopstvenom ukusu - predočava za "Novosti" istoričarka zbirke Jelena Vukčević. - Sve izložene "kuvarice" potiču iz trsteničkog kraja i nastajale su u prvoj polovini 20. veka. Nekada su bile nezaobilizan deo devojačkog miraza, a često su se znale i nasleđivati u porodici sa majke na ćerku.

Foto Narodni univerzitet Trstenik

"Dozidnice" su imale svoju klasifikaciju. Pored osnovne podele na one sa ili bez natpisa, ove dekoracije dele se i prema izvezenoj temi i to na "porodične" (kuhinjske) sa idiličnim scenama iz kuhinje i natpisima koji veličaju kuvaricu i njeno umeće, "ljubavne", na kojima je izvezen par ili usamljena devojka koja čeka svog dragog, "higijenske" na kojima je najčešće prikazan bokal i gde se natpisima savetuju članovi porodice ili gosti kako da održavaju ličnu higijenu i čistoću kuhinje, "religiozne" sa izvezenom religijskom scenom ili natpisom, ali i "šaljive", "patriotske", "holandske", "dečje" i mnoge druge.

- "Kuvarice" su nastajale veženjem na belom platnu po šablonu koji se dobijao u početku preko šema od paus-papira sa rupicama, kroz koji se posipao plavi prah, trukovanjem pomoću aluminijumske kašike koja se najpre trljala o kosu, dok su se u modernije doba, šeme kopirale indigom ili su se, kao šezdesetih, godina, već kupovale odštampane na šifonu - pojašnjava sagovornica "Novosti".

Platno na kome su se "kuvarice" vezle bilo je "ameriken" ili šifon, a konac, najčešće crvene ili plave boje. Tek, centralno mesto na "dozidnici" zauzimala je domaćica u kuhinji, pored šporeta ili stola, prikazana kako obavlja svakodnevne poslove oko pripreme hrane. Otvaranjem izložbe u Trsteniku označen je i početak oktobarskih svečanosti kojima se obeležava dan Narodnog univerziteta i Dan evropske baštine.

ŠALjIVE I POUČNE

- NATPISI na "kuvaricama" su uglavnom šaljivi, ali ima i poučnih: "Ćuti Mile i Milice, peče mati kobasice", "Za mene nije ništa novac, pošto sam ja dobar lovac", "Najmilijeg gosta tri dana dosta", "Dobro kuvat prava žena znade, al tek onda kad muž novac dade" - kažu stručnjaci Muzejske zbirke, koji su u osmišljavanju postavke imali konsultantkinju, Lilu Drobac-Krstić, etnološkinju Narodnog muzeja iz Aranđelovca.

 

DONESEŠ RECEPT, DOBIJEŠ KNjIGU!

IZLOŽBA će biti pred posetiocima do kraja meseca i ujedno je uvertira u izlazak iz štampe posebne publikacije koja se odnosi na kulinarsko nasleđe trsteničkog kraja. Sveska recepata biće promovisana 18. oktobra, a organizatori poručuju da će svaki posetilac koji donese bakin recept za neku poslasticu, dobiti na poklon reprint "Knjige za kolače".

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave