O MOĆI I POSLUŠNOSTI: Knjiga Slobodana Antonića predstavljena u Srpskoj književnoj zadruzi

D. Bt.

01. 10. 2022. u 11:05

MOĆ je sposobnost postizanja poslušnosti. Kada se pitamo zašto neki čovek ima moć, mi se pitamo zašto ga ljudi slušaju. Moć i poslušnost su dve strane iste pojave.

О МОЋИ И ПОСЛУШНОСТИ: Књига Слободана Антонића представљена у Српској књижевној задрузи

Foto M. Zavišić

Ovim rečima, sociolog prof. dr Slobodan Antonić (1959) otvorio je svoju knjigu "Moć i poslušnost" koja je objavljena i juče predstavljena u SKZ.

Uz ocenu da ovo delo stručnim kvalitetima i teorijskim dometima čini sam vrh naše savremene društvene nauke, Marinko Lolić je rekao:

- Čitaoci i naučna javnost imaju priliku da se upoznaju sa višedecenijskim istraživanjima ovog veoma cenjenog autora, koja su prevashodno usmerena na proučavanje različitih koncepcija i likova moći, od najpoznatijih antičkih mislilaca Platona i Aristotela, do savremenih socioloških istraživanja Vebera, Zimela i Parsonsa, kao i dela najuticajnijih savremenih teoretičara moći poput Fukoa, Ljukesa i Mana. Autor se bavi i sociološkim istraživanjima moći u redovima najpoznatijih srpskih filozofa i sociologa, Vojina Milića, Ljubomira Tadića, Mihaila Đurića. Antonić smatra da se na pitanje da li je moć zasnovana na pretnji nasiljem ne može odgovoriti jednoznačno. Postoje oblici moći, kao što su na primer bogatstvo i lepota, koji se ne manifestuju ispoljavanjem nasilja.

Foto M. Zavišić

Tekst potpisa

Kao jedno od najvažnijih poglavlja ovog dela, Lolić je izdvojio tekst o čuvenoj knjizi "Masa i moć" Elijasa Kanetija (1905-1994), dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1984:

- Reč je o razmatranju ključnih aspekata Kanetijevog pristupa moći, koji nije ni filozofski ni sociološki, već vrsta slikovitog simboličkog govora sadržanog u rečima i sintagmama: vrebanje, drobljenje, raskrinkavanje, brzina, ćutanje, čuvanje tajne, odnos mladih i starih, koji razotkrivaju tajnu moći.

Milan Brdar je istakao da je ovo udžbenik koji, za razliku od mnogih drugih, ima jasan stav autora i rasterećen je od ideologije.

- Knjiga zahteva napor od čitalaca jer je fenomen moći veoma složen - rekao je Antonić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)