TEME UKLOPLJENE U EPOHU: Austrijski filmski festival u Kulturnom centru Beograda

A. P.

21. 09. 2022. u 06:45

REDITELj Ludvig Vust otvoriće sutra u 20 časova, u Kulturnom centru Beograda, Austrijski filmski festival. Osim njegovog filma "3:30 PM", koji će biti prikazan prve večeri festivala, do 25. septembra publika će videti još šest novijih ostvarenja iz ove zemlje: "Najkraća pesma na svetu", "Lucifer", "Rubikon" "Sunce", "Hinterland" i "Rimini".

ТЕМЕ УКЛОПЉЕНЕ У ЕПОХУ: Аустријски филмски фестивал у Културном центру Београда

Foto Promo

- Kada smo razmišljali o ovogodišnjem izboru filmova, bilo nam je važno da pokažemo raznolikost austrijske kinematografije. U ovih sedam filmova svako će naći ponešto za sebe. Biće i humora i drame, naučne fantastike, nekih elemenata horora i psihotrilera, odnosno prisutni su različiti žanrovi. To su sve savremeni igrani filmovi nastali u poslednjih godinu i po dana - kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Osim Ludviga Vusta, koji je zbog realizma u svojim filmovima upoređivan sa Hanekeom i braćom Darden, u Beograd stiže i montažerka Monika Vili. Ona je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika "Zlatne palme" i "Oskara", radeći rame uz rame sa Hanekeom, Mihaelom Glavogerom i Ulrihom Seidlom - čiji najnoviji film "Rimini" 25. septembra zatvara festival.

- Gledajući ove filmove, najviše me je iznenadila versatilnost, neverovatna elokvencija i inventivnost reditelja, od kojih neki stvaraju u no budget okolnostima, a neki u visokobudžetnim. I tematski okvir se uklopio u epohu čiji smisao promišljamo poslednjih pet godina, a pogotovo poslednje dve i po. Naučnofantastični film "Rubikon" korespondira s tim vremenom, kao što i razni drugi filmovi korespondiraju sa migrantskom krizom, našim suočavanjima s digitalnim svetom, žalom za mladošću - ocenio je Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i selektor festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)