VOŽNJA KROZ ŽIVOTE: Za 15 godina prikazano oko 250 filmova za više od 80.000 gledalaca

I. Mitić

16. 09. 2022. u 11:15

NOVO izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), koje na jednom mestu donosi najnovija filmska ostvarenja sa prostora bivše Jugoslavije, ove godine se održava od 15. do 20. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, Narodnom pozorištu i na onlajn platformi.

ВОЖЊА КРОЗ ЖИВОТЕ: За 15 година приказано око 250 филмова за више од 80.000 гледалаца

Trag divljači

Selektor 15. festivalskog izdanja hrvatski reditelj Ognjen Sviličić poručuje da je ovogodišnji izbor filmova za glavni takmičarski program "Vožnja kroz živote ljudi u bivšoj Jugoslaviji". Za glavnu festivalsku nagradu za režiju "Živojin Žika Pavlović" ove godine nadmetaće se devet regionalnih ostvarenja.

To su "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, sa Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem u glavnim ulogama, "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, kao i "Leto kad sam naučila da letim" Radivoja Andrića.

Iz Hrvatske stižu filmovi "Zbornica" Sonje Tarokić, ovenčan Zlatnom arenom u Puli za najbolji film i režiju, kao i "Stric" Davida Kapaca i Andrije Mardešića sa legendarnim Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi. Slovenačka filmska produkcija biće predstavljena delima "Prasica" Tijane Zinajić i "Inventura" Darka Sinka.

Film Sisterhood Dine Dume je delo koji stiže iz Severne Makedonije, a iz Crne Gore u glavnoj takmičarskoj konkurenciji je Ivan Bakrač sa ostvarenjem "Poslije zime". O najboljima će odlučivati tročlani žiri koji čine: glumica Jana Stefanovska i reditelji Dalibor Matanić i Srđan Dragojević.

Jubilarni LIFFE, koji godinama neguje sećanje na delo velikog reditelja Živojina Žiku Pavlovića, otvara, van konkurencije, film "Trag divljači" reditelja Nenada Pavlovića. To je i omaž crnom talasu Živojina Pavlovića, jer je sin jednog od najznačajnijih autora u srpskoj kinematografiji, ovaj film zasnovao na nekoliko romana svog oca.

Publika će imati priliku da vidi i filmove studenata režije iz celog regiona kao i posebnu takmičarsku selekciju "Divlji film". U pratećem programu biće održane promocije knjiga i izložbe posvećene filmu, tribine "U krupnom planu" kao dve radionice, namenjene studentima režije koje će biti prenošene i putem interneta. Organizator LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

AFIRMACIJA POKRETNIH SLIKA

OVOGODIŠNjA nagrada za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, koja takođe nosi ime Živojina Pavlovića, biće dodeljena proslavljenom makedonskom reditelju Milču Mančevskom.

- Nema malih i velikih kinematografija. Postoje mali i veliki filmovi, mali i veliki autori. Živojin Pavlović je jedan od najvećih i zato se radujem ovoj nagradi koja nosi njegovo ime - rekao je ovim povodom Milčo Mančevski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!