OSNIVA SE LEGAT DR VERE CENIĆ: Počast prvoj ženi doktoru nauka iz Vranja

Дејан Ристић
Dejan Ristić

05. 09. 2022. u 17:08

JAVNA biblioteka “Bora Stanković” u Vranju obavlja pripreme za osnivanje Legata dr Vere Cenić, književnice i pedagoga, prve žene doktora nauka iz Vranja.

ОСНИВА СЕ ЛЕГАТ ДР ВЕРЕ ЦЕНИЋ: Почаст првој жени доктору наука из Врања

Biblioteka "Bora Stanković" Vranje

Ova značajna celina osniva se uz pomoć njenog najbližeg srodnika, Nebojše Mitića koji je vranjskoj Biblioteci ustupio više od 1.000 knjiga, časopisa, slika, rukopisa, fotografija i komada nameštaja i biće otvorena 26. novembra, na dan rođenja dr Vere Cenić.

Trenutno se radi na obradi i zaštiti primljene građe, čime se stiču uslovi za temeljno istraživanje i sagledavanje života i rada Vere Cenić, kaže direktor Biblioteke Zoran Najdić.

Radi se o knjigama, publikacijama i časopisima iz pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina. Među njima ima dosta dragocenih i retkih izdanja koja nemamo u našim fondovima”. Ustupljen nam je i pisaći sto, pisaća mašina i stolica na kojoj je radila Vera Cenić, tako da će to biti jedna ambijentalna postavka, najavljuje Najdić.

Još jedna dragocenost kolekcije su fotografije boravka Ive Andrića u Vranju 1969. godine. Neke od njih nisu prikazane javnosti i daće kompletniju sliku jedine posete čuvenog nobelovca našem gradu, u okviru Borine nedelje.

Vera Cenić, doktor književnih nauka i književnica, dugogodišnji profesor i pedagog, provela je trideset godina kao cenjeni profesor u Učiteljskoj školi i na Pedagoškoj akademiji, današnjem Pedagoškom fakultetu u Vranju. Prva je žena doktor nauka iz Vranja i prvi kustos Muzej-kuće Bore Stankovića. Deo svoje mladosti, kao student, provela je na Golom otoku, osuđena na tzv. društveno-koristan rad, što je opisala u svom romanu „Kanjec filjma“. Bavila se naučnim i književnim radom, kroz eseje, oglede i studije.

Preminula je 25. maja 2020. godine, u rodnom Vranju. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za doprinos srpskoj književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti