SRBI STRADALI I U KARAŠJOKU: Pretpremijera ostvarenja Kjetila Palmkvista o golgoti našeg naroda u logorima u Norveškoj

J. STOJKOVIĆ

08. 08. 2022. u 14:14

U PREPUNOJ sali bioskopa "Odeon" u gradu Mos u Norveškoj održana je pretpremijera filma "Logor smrti u Karašjoku", reditelja Kjetila Palmkvista, koji prikazuje istinu o stradanju Srba u logorima u Norveškoj u Drugom svetskom ratu.

СРБИ СТРАДАЛИ И У КАРАШЈОКУ: Претпремијера остварења Кјетила Палмквиста о голготи нашег народа у логорима у Норвешкој

Foto Promo

Već na samom početku, uoči projekcije, kada su se začuli zvuci pesme "Tamo daleko", koju je izveo mali muzički genije Andrej Stojanović, mogle su se videti suze na licima ljudi u publici. Ovaj potresan film pratili su u sali pomešani i Srbi i Norvežani, a događaju su prisustvali i predstavnici norveških vlasti, kao i predstavnici srpske ambasade u Oslu i Crkvene opštine Sveti Vasilije Ostroški iz Osla. Na kraju projekcije publika je pozdravila film dugim aplauzom.

Prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika Mosa, Tor Peter Ekrol, koji je zahvalio filmskoj ekipi na urađenom poslu i istakao značaj ovog projekta kao izraz poštovanja prema stradalim srpskim logorašima.

Gradonačelnik Karašjoka, mesta u kome je bio najveći broj logoraša koji su izgradili takozvani krvavi put, Svejn Atle Sombi iskazao je žaljenje zbog svega što su srpski logoraši doživeli i izrazio veliku zahvalnost srpskom narodu.

- Ovo je veoma upečatljiv film. Želim da se zahvalim svim Srbima i odam poštu onima koji su stradali u Karašjoku. Takođe, nemerljivu zahvalnost dugujemo i meštanima koji su rizikovali živote kako bi pomogli logorašima. Svake godine obeležavamo dan sećanja na stradale logoraše i polažemo vence na spomen-obeležjima u našem gradu - rekao je Atle Sombi.

Reditelj Kjetil Palmkvist zahvalio se publici i svojim kolegama na postignutom cilju i najavio nove projekte u budućnosti.

- Ovo je velika pobeda istine, a činjenica da o stradalnom srpskom narodu govorimo sa poštovanjem u inostranstvu otvara novo poglavlje o odnosu na istorijske činjenice, ali i u odnosima dva prijateljska naroda - istakao je producent filma Branko Dimović Dimeski.

Foto Fejsbuk

Veliki doprinos u istraživačkom radu na pripremi filma, koji se snimao na više lokacija u Norveškoj i Srbiji, dao je čuveni norveški istoričar Knut Flovik Toresen.

Zamenica gradonačelnika Niša Dušica Davidović je zahvalila norveškom narodu na hrabrosti da pomogne srpskim stradalnicima za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima i pozvala prisutne na premijeru filma "Logor smrti u Karašjoku" 25. avgusta na Filmskim susretima u Nišu.

U PLANU DRUGI DEO

NAKON avgustovske premijere u Nišu, film "Logor smrti u Karašjoku", reditelja Kjetila Palmkvista, biće prikazan u Beogradu, Oslu, Gračanici, Stokholmu, Švajcarskoj, a filmska ekipa već razmišlja o snimanju drugog dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a