PREMIJERA NA FESTIVALU U NIŠU: Film o stradanju Srba tokom drugog svetskog rata u logorima na severu Norveške

J. S.

05. 02. 2022. u 11:18

FILM o stradanju Srba u norveškim logorima za vreme Drugog svetskog rata, na leto će biti premijerno prikazan u okviru Filmskog festivala u Nišu, potvrdio je za "Novosti" producent filma Branko Dimeski.

ПРЕМИЈЕРА НА ФЕСТИВАЛУ У НИШУ: Филм о страдању Срба током другог светског рата у логорима на северу Норвешке

Branko Dimeski, Foto Privatna arhiva

U znak sećanja na naše stradale sunarodnike, premijeru će pratiti i međunarodna konferencija za čiju organizaciju su zaduženi istoričari iz Niša, profesori Đorđe Bojanić i Dejan Antić.

- Priprema i snimanje filma traju gotovo godinu i po. Snimanje smo započeli u Karašjoku na severu Norveške, gde je i bio jedan od logora, a potom snimanje nastavljamo u Srbiji - kaže Dimeski.

Snimano je u Beogradu, Omoljici, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Nišu kao i u nekoliko mesta na Kosovu i Metohiji.

- Na Kosmetu smo snimali u Leposaviću i u manastiru Draganac u Kosovskom Pomoravlju. Do sada smo uradili više od 40 intervjua sa svedocima, ali i sa potomcima stradalih.

Ubijani ili umirali od teskog rada i gladi, Foto Arhiva

Gledaoci će u filmu moći da vide svedočenja desetak porodica iz Srbije, a takođe i petoro očevidaca iz Karašjoka na severu Norveške. Doprinos filmu dali su i glumci iz Srbije, a u planu nam je da učestvuju i glumci iz Skandinavije - rekao je Dimeski.

On kaže da je cela ekipa zahvalna svima koji su podržavali snimanje filma: Ambasadi Srbije u Norveškoj, Crkvenoj opštini "Sveti Vasilije Ostroški" u Oslu i Savezu srpskih udruženja u Norveškoj.

Prema dostupnim zvaničnim podacima, od 263 stradala Srbina, 140 je  streljano, a 123 su umrla od iscrpljenosti i bolesti. Posle rata mrtvi Srbi su sahranjivani na više mesta u opštini Karašjok. U ovom gradu počiva 350 logoraša koji su sahranjeni u masovnim grobnicama ili pored puta gde su radili.

Istoričar Knut Flovik Toresen radi na istorijskom delu, koji argumentovano prati radnju filma, a za snimanje se koristi najsavremenija tehnika kojom rukovodi režiser Kjetil Palmkvist.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće