MALI ROBOTI I VELIKE TEME: Šta sve donosi izložba petoro savremenih japanskih umetnika

M. Kralj

06. 08. 2022. u 16:05

JUBILARNI deseti "Dunavski dijalozi", koji se odvijaju pod okriljem zvaničnog programa "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", predstaviće i umetnike iz Japana. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, sledećeg petka biće otvorena izložba petoro autora iz ove dalekoistočne zemlje koja je specijalni gost festivala.

МАЛИ РОБОТИ И ВЕЛИКЕ ТЕМЕ: Шта све доноси изложба петоро савремених јапанских уметника

Foto: Promo

Postavka nazvana Small Reboots by Japanese artists rezultat je saradnje kustosa iz Japana Tomohira Okade i naše Ksenije Marinković, istoričarke umetnosti i osnivača i vlasnika beogradske galerije "Iks vitamin", koja je juče, zajedno sa Vesnom Latinović, direktorkom "Dunavskih dijaloga", predstavila ovaj projekat.

Prema njenim rečima, ono čime se bave savremeni japanski umetnici u svojim delima uklapa se u krovnu temu celog festivala - "Kuda ideš svete?" (QUO VADIS MUNDI?).

- Tu su i novi izazovi koje je donela pandemija, koja je ponovo otvorila i pitanje koliko je čovekova dominatna pozicija na našoj planeti osnovana - rekla je Marinkovićeva dodajući da autori preispituju i postojeće sisteme vrednosti i nasleđe u kontekstu sve prisutnijih novih tehnologija, kao i mogućnost resetovanja ljudskog društva.

Umetnici čija su dela na ovoj postavci - Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohikou - zastupljeni su u prestižnim svetskim institucijama kao što su MOMA Njujork, Fondacija Luj Viton Pariz, Ars elektronika festival u Lincu... Kako je objasnila naša kustoskinja, većina ih ima i kompleksno obrazovanje, pa je Ai Hasegava (biće predstavljena delom "Želim da rodim delfina"), istovremeno i dizajner, istraživač i profesor univerziteta. Sačiko Kodama, naučnica-fizičarka, izložiće metalne skulpture koje se pokreću uz pomoć magnetnih polja.
Inspiracija za rad Hiroko Okade je vakcina protiv starenja, a svoju kritiku pogubne ljudske težnje za večnom mladošću prikazala je delom u kome su velike lutke ulepšane zlatnim ljudskim organima. Samouki umetnik Takanori Išizuka zaokupljen je mitologijom, a biće zastupljen delima za koje sam stvara likove životinja, kroz koje predstavlja svoju viziju sadašnjosti. Kreativni istraživač u polju informacionih tehnologija, Hajaši Tomohikou, osmislio je male robote, preko koji ljudi mogu razgovarati sa dalekim, a dragim osobama, jer su sposobni i da iskažu emocije.

- Imaćemo male robote i velike teme- zaključila je Vesna Latinović.

I sam termin Small Reboots iz naziva izložbe, pripada informacionim tehnologijama, i označava sistemski preobražaj, pa se već time sugerišu da svetu kakvog znamo predstoje temeljne promene. Četvoro, od petoro autora, prisustvovaće svečanom otvaranju, 12. avgusta u 19 časova, a potom će u ponedeljak 15. avgusta održati i prezentacije o svojih radova.

- Ovaj projekat je početak višegodišnje saradnje umetnika, kustosa i institucija Srbije i Japana u oblasti vizuelne umetnosti koji je podržala fondacija EU Japan Fest i deo je zvaničnog programa obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana - ističe Ksenija Marinković. 

DIJALOZI" I VAN CENTRA


OVOGODIŠNjI "Dunavski dijalozi", otpočeli su izložbom "3E: Ekologija, Etika, Estetika". Prema rečima direkorke Latinović, uz gostovanje japanskih umetnika u avgustu će predstaviti program "Van centra" (Off centre), pa će u Dvorcu Karačonji u Sremskim Karlovcima, Zavičajnom muzeju Čerević, Mihizovoj kući u Irigu i Karlovačkoj gimnaziji, naši umetnici afirmisani u podunavskim zemljama - Balint Sombati, Dejan Kaluđerović, Olja Triaška Srefanović i Milovan De Stil Marković, izlagati sa kolegama iz Mađarske, Austrije, Rumunije i Nemačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a