OD TESLE DO BANOVIĆ STRAHINJE: Vladan Gajović o "Teatrijumu" na kome se smenjuju pozorišni sadržaji

V. STRUGAR

03. 08. 2022. u 09:45

U DVORIŠTU Kapetan-Mišinog zdanja i sceni pozorišta "Teatrijum" već drugi mesec, iz večeri u veče, traje beogradsko kulturno leto: od 1. jula do 1. septembra ovde je planirano osamdeset predstava za odraslu publiku i najmlađe, a među njima i dve premijere.

ОД ТЕСЛЕ ДО БАНОВИЋ СТРАХИЊЕ: Владан Гајовић о Театријуму на коме се смењују позоришни садржаји

Vladan Gajović u predstavi "Banović Strahinja", Foto "Teatrijum"

U produkciji "Teatrijuma" na pozornici se našao autorski projekat Miroslava Benke "Tesla - svetlopis u vremenu", a nedavno i "Banović Strahinja".

- "Teatrijum" je ispunio sva naša očekivanja! Beograđani znaju da ovde svake večeri ima nekih dešavanja, a njihovu pažnju privlače i imena za koje ni ja nisam znao, kao što je Jelica Brestovac, glumica iz Šida i njena monodrama "Tražim muža" - objašnjava Vladan Gajović, prvak Narodnog pozorišta i, uz Tihomira Stanića, osnivač "Teatrijuma".

- Već se stekla navika da u centru grada usred vrelog leta gledaoci mogu pronaći zanimljive sadržaje, kao što je to bilo nekada, pre trideset godina. Eto, vratili su se redovi ispred Kapetan-Mišinog zdanja i to nam pričinjava neizmernu radost.

Nije ni čudo, pošto je na njihovom repertoaru šezdeset programa za stariju publiku i dvadesetak dečjih, koji se izvode subotom i nedeljom, besplatno za najmlađu publiku.

- Svakog vikenda je krcato, čak i po lošem vremenu. Kada je već o tome reč, moram da kažem da smo imali peh sa "Banović Strahinjom". Mihizov komad (u režiji Bojana Lazovića) bio je premijerno na repertoaru 5. jula. U ulozi Jug Bogdana trebalo je da se pojavi Ljubivoje Tadić, jer je ova predstava zapravo bila njegova zamisao.

PREMIJERA "Tesla - svetlopis u vremenu", Foto "Teatrijum",

Slučaj je hteo da se nekoliko dana pre najavljenog, prvog izvođenja Tadić razboleo, pa je u njegovu ulogu uskočio Vladan Gajović, dok je lik majke Banović Strahinje (u tumačenju Andrijane Videnović) preuzela Elizabeta Đorevska. U ostatku ekipe su, uglavnom, mladi glumci: Fedor Đorović, Gala Šalipur i Nikola Živanović.

U ovoj inscenaciji nema Vlah Alije, a među junacima je Vojin, najstariji od osam Jugovića.

U poznatom filmu (Vatroslava Mimice iz 1981.) ćerka Jug Bogdanova (i žena Banović Strahinje) zvala se Anđa, dok u Mihizovom komadu se njeno ime ne pominje:

- Glavni sukob u pozorišnoj verziji nije između suparnika već brata i muža, Vojina i Strahinje. Brat želi da je osudi, za razliku od oca i supruga. Ona se povinuje svim pravilima patrijarhata i moralnim načelima, kao u narodnoj pesmi. Vojin bi je kaznio, a Strahinja oprostio - što se na kraju i dešava.

ZA INAT - KIŠA

NEOČEKIVANO, predstavu su pratili pehovi. Premijerno izvođenje otkazano je zbog velikog nevremena, pa se pred publikom "Banović Strahinja" našao tek 27. jula. Ali, pljusak se ponovo "umešao" u sudbinu predstave:

- Prva repriza trebalo je da bude tri dana kasnije, a onda se opet desio potop! Kiša je samo dva puta padala u julu, oba puta u terminu "Banović Strahinje" - jada se Gajović. - Na reprizi bila je i ćerka Borislava Mihajlovića Mihiza. Predstava joj se, na našu radost, baš dopala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista