OGOLJENA SLIKA DRUŠTVA: Publici na festivalu Evropskog filma na Paliću ponuđene mnogobrojne premijere

J. LEMAJIĆ

22. 07. 2022. u 09:30

PUBLIKA Festivala evropskog filma na Paliću navikla je na svetske i regionalne premijere, te je tako u okviru selekcije "Paralele i sudari" imala priliku da prva pogleda film "Luča" reditelja Ivice Vidanovića.

ОГОЉЕНА СЛИКА ДРУШТВА: Публици на фестивалу Европског филма на Палићу понуђене многобројне премијере

"REZ" Mišela Azanavisijusa, Foto Promo/Palićki festival

Takođe, u istoj selekciji premijerno u Srbiji prikazan je film "Stric" sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi.

"Luča" je kriminalistička drama koja prati potragu za Lučom, ćerkom inspektora tajne službe u penziji, Petra. U traganju za uzrokom njenog nestanka, Petar, koga tumači Jovo Maksić, zalazi daleko u vlastitu prošlost i njegov svet laži počinje polako da se raspada. Na osoben način "Luča" je pokazala i spregu Državne bezbednosti sa našim životima.

- Do sada sam radio četiri serijala o Državnoj bezbednosti i bio na nekoliko informativnih razgovora, što je uticalo i na ovaj film, na njegovu komplikovanu dramaturšku strukturu. To je vrlo zanimljiva tema, koja je uticala na živote mnogih od nas, zato je tema tako kompleksna. Nikad ne znate šta je pravo, šta je istina, šta je bag informacija i gde će vas odvesti, ali uvek što dalje od istine - objašnjava Vidanović.

- Film nije mračan, jer ako svoj život ugradite u nešto što je svetlost i istina, onda to nije mrak. To je važno da se shvati iz ovog filma.

"Devojački film" Danijele Hakulinen, Foto Promo/Palićki festival

Premijerno je prikazan i film "Ne" nemačkog reditelja Ditriha Bugermana, koji je scenu na dečjem rođendanu u kojoj 20 mališana jurca kao muve bez glave iskoristio kao metaforu za haotično stanje u društvu.

- Film je uvek slika društva, razlika je samo kako je preslikate. Ja sam sliku porodičnih odnosa pokušao da uradim na duhovit, ali pomalo i tužan način. Da damo odgovor na pitanje da li čovek zaista može da ispravi greške - objašnjava reditelj Bugerman.

Sam naziv filma delimično daje odgovor na to.

Danijela Hakulinen, scenaristkinja ostvarenja "Devojački film", koje je prikazano u Glavnom takmičarskom programu, govorila je o temi filma i izazovima s kojima se suočavaju današnje generacije mladih ljudi.

- Verujem da svaka generacija ima svoje teškoće i situacije s kojima se suočava, ali mi je drago što nisam morala da odrastam u doba društvenih mreža i smartfonova. Kada se osvrnem na svoje detinjstvo, osećam da sam bila slobodna - smatra scenaristkinja.

Danijela Hakulinen, Foto Promo/Palićki festival

- Mlade devojke danas suočavaju se s velikim pritiskom - kako se predstaviti, kako se istaći u svetu kroz sve ove alate i medije, kada vas gleda više ljudi nego ikada ranije.

Istovremeno, osećam da je današnja omladina otporna, osvešćena u vezi s mnogim temama, veoma pametna. Mislim da je izazovno biti mlada devojka danas, uz sve ovo što se dešava u svetu.

Po mišljenju Marije Draguš, glumice u filmu "Magnetna rezonanca" Kristijana Munđijua, naslov filma govori o snimku našeg društva.

"NE" Ditriha Bugermana, Foto Promo/Palićki festival

- I to snimku ogoljenom, bez tajni. Otvara pitanje šta smo mi na kraju. Koja je razlika između čoveka i životinje? Zašto radimo određene stvari? Da li zaista razmišljamo ili smo jednostavno vođeni našom prirodom - ističe glumica.

- To su univerzalna pitanja na koja svako od nas, ma gde i šta bili, može da da odgovor.

Ivica Vidanović, Foto Promo/Palićki festival

"LIFKA" AZANAVISIJUSU

KAKO je najavljeno na završnoj večeri festivala, večeras će biti dodeljena nagrada "Aleksandar Lifka" francuskom reditelju Mišelu Azanavisijusu, a biće prikazan i njegov film "Rez".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati