PALA POSLEDNJA KLAPA "HEROJA HALIJARDA": Na obroncima Suvobora završeno snimanje filma i TV serije Radoša Bajića

M. N. M.

21. 07. 2022. u 14:30

EKIPA produkcije Contrast Studios, na čelu sa autorom Radošem Bajićem, juče je na obroncima Suvobora završila snimanje igranog filma "Heroji Halijarda" i TV serije "Vazdušni most", koji se opisuju kao jedan od najkompleksnijih i produkciono najzahtevnijih filmsko-televizijskih projekata koji se trenutno realizuju u Srbiji.

ПАЛА ПОСЛЕДЊА КЛАПА ХЕРОЈА ХАЛИЈАРДА: На обронцима Сувобора завршено снимање филма и ТВ серије Радоша Бајића

Scena iz "Heroja Halijarda", Foto Promo/S. Stevanović

- "Halijard" je po kompleksnosti zadatka, po profesionalnoj zahtevnosti, po globalnoj društvenoj odgovornosti, projekat od nemerljive važnosti - rekao je o tome Bajić.

- Radimo ga na isti način kako su se nekada u jugoslovenskoj kinematografiji radili veliki projekti. Pripreman je veoma dugo, snimali smo ga dve godine, a tek sledeće će imati premijeru. Imam odlične saradnike, sjajnu ekipu i najbolju moguću glumačku podelu. Verujem da smo na najboljem putu.

Posle višegodišnjih priprema, 22. maja prošle godine, pala je prva klapa ove velike filmsko-televizijske ratne drame o operaciji "Halijard", a od tada se snimalo na lokacijama u okolini Beograda, kao i na vojnim aerodromima u Batajnici i Kovinu, zatim na obroncima Rudnika, u živopisnim krajolicima oko Kragujevca. Od maja ove godine snimljene su ključne scene velike istorijske priče, na lokalitetima u zapadnoj Srbiji, na Ravnoj gori, Suvoboru, u selima Pranjani, Leušići, Brajići, Družetići, u kojima se pre skoro osam decenija uistinu odigrala ova ratna drama.

Od početka snimanja kroz objektiv kamere prošle su desetine glumaca, stranih i domaćih, koji će, kroz istorijske i imaginarne likove, oživeti nesvakidašnju priču o čovečnosti, herojstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu, inspirisanu najvećom akcijom spasavanja savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom pod šifrom "Operacija Halijard". U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasao 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Žarko Laušević u novom Bajićevom projektu, Foto Promo/S. Stevanović

U delu koje se realizuje u saradnji sa "Telekomom Srbija" i RTS, uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade AP Vojvodina, igraju Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Slobodan Ninković, Vanja Ejdus i drugi, ali i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Skot Aleksander Jang, Majkl Stoki, Adam Devenport, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli...

Premijera

PREMIJERA igranog filma "Heroji Halijarda" planirana je za jesen 2023. godine, a nakon toga će, na programima Radio-televizije Srbije i Superstar kanala "Telekoma Srbija", biti prikazana i TV serija "Vazdušni most" od šest epizoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone