AMATERI STARE JUGE NA OKUPU: Predstavom "Danilo" otvara se jubilarni 65. Festival festivala u Trebinju

V. STRUGAR

18. 07. 2022. u 13:12

PREDSTAVOM "Danilo", posvećenom velikanu naše književnosti Danilu Kišu, Bjelopoljsko pozorište 20. jula podići će zavesu jubilarnog, 65. Festivala festivala u Trebinju - najveće i najstarije fešte pozorišnih amatera još u SFRJ. U međuvremenu, mnogo je vode protelo Trebišnjicom, raspala se zajednička zemlja i sistem, ali je u gradu pod Leotarom stara Juga još na okupu.

АМАТЕРИ СТАРЕ ЈУГЕ НА ОКУПУ: Представом Данило отвара се јубиларни 65. Фестивал фестивала у Требињу

KC "Trebinje", Foto Fejsbuk

- Raduje nas što je prošlo već šest i po decenija od prvog festivala na Venerandi (otvorenoj hvarskoj sceni) i prve predstave. Zaljubljenici u teatar okupljali se na ovom mestu do 1972. godine, a onda nastavili druženje u Trebinju - objašnjava Đorđe Vučinić, izvršni direktor festivala.

- U međuvremenu, manifestacija se srodila s našim gradom, koji je postao svetionik za stotine amatera iz svih krajeva bivše Jugoslavije koji su poželeli da svoje umeće provere međusobno odmeravajući snage.

Kako kaže naš sagovornik, nema poznatijeg glumačkog imena koje se nije okušalo na festivalu. Uostalom, mnogi od njih i počeli su kao amateri:

- Festival je prilika da uporede svoje glumačke veštine, zato, iako smo jedno vreme razmišljali da mu damo revijalni karakter, učesnici su "presudili" da ostane takmičarski, budući da im daje mogućnost da osvoje "Zlatnu masku". Inače,ova selekcija biće na nivou jubileja, okupivši i ove godine najbolje amatere iz svih krajeva stare Jugoslavije: Zagreba, Skoplja, Bugojna, Trstenika, Crvenke, Bijelog Polja i grada domaćina - ističe Vučinić.

Arhiva

U prvoj na programu, predstavi "Danilo", Dragan Koprivica u literarni i rediteljski fokus postavlja neke segmente iz života velikog Danila Kiša, nadogradivši na biografske i literarne detalje "svoju viziju tragične sage o razaranju porodičnog gnezda, uz snažne emotivne reakcije likova drame"...

Pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke nadmetaće se sa Nušićevom "Ožalošćenom porodicom", Teatar "Fedra " iz Bugojna dolazi sa predstavom "Biti Hamlet",a zagrabački Divan teatar sa "Antigonom". Skopljansko Čekari pozorište učestvuje sa "Glasovima", u konkurenciji su i "Srpska drama" (Trsteničko pozorište i Dramski atelje "Vuk Karadžić"), dok je adut domaćina predstava "Zamalo pred vratima".

Festival festivala traje do 26. jula i odvija se u okviru velike manifestacije Trebinjsko kulturno leto, koja svake godine (od maja do oktobra) nudi sadržaje iz različitih segmenata umetnosti.

PRATEĆI PROGRAM

SVEČANOM otvaranju festivala prethodiće otvaranje izložbe Narodnog pozorišta Beograd "Borislav Grigorović, reditelj" Dragice Gaćeše.

Sledeće večeri je promocija knjige "Narodno pozorište u ogledalu vremena" Jelice Sretenović, sledi izložba "Pozorišna maska - provokativna lica" Filipa Cvetkovića, dokumentarni filmovi "Tragovima svedoka", "Učitelj iz Drikola" i drugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)