OBNOVA LEGATA JOVANA DUČIĆA: U Muzeju Hercegovine u toku su radovi na zbirci koja je 1935. stigla u Trebinje

D. CURAĆ

12. 07. 2022. u 13:40

U MUZEJU Hercegovine u Trebinju u toku je rekonstrukcija Legata Jovana Dučića, stalne postavke u ovoj ustanovi, koja bi trebalo da se završi do kraja septembra ove godine.

ОБНОВА ЛЕГАТА ЈОВАНА ДУЧИЋА: У Музеју Херцеговине у току су радови на збирци која је 1935. стигла у Требиње

Foto: D. Curać

Ova rekonstrukcija trebalo bi da omogući da stalna postavka svega onoga što je svom gradu poklonio čuveni srpski pesnik i diplomata krasi Muzej Hercegovine, koja je doprinela da se muzej osnuje 1952. u Trebinju.

- Ovo je najstarija zbirka Muzeja Hercegovine koju je Jovan Dučić još davne 1935. godine poslao brodom u Trebinje. On je tada bio diplomata u Rimu i ovo je njegova lična kolekcija koju čine oko 100 predmeta rimske kamene plastike, nešto srednjovekovne, 15 umetničkih slika, sve ordenje koje je dobijao, lična pisma, kao i njegovo ambasadorsko odelo. Do sada, uradili građevinske radove, uredili zidove i parket, a preostalo je još da se organizuju stalne postavke - kaže Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine.

U uređenje prostorija za Dučićev legat do sada je utrošeno oko 35.000 KM, od čega iz gradskog budžeta 20.000 KM, a 10.000 KM je doniralo Ministarstvo prosvete i kulture RS.

NADAJU SE NOVIM DONACIJAMA

ITALIJANKA Karmela Skarano Maračić (84), koja je diplomirala na književnosti Jovana Dučića, putem Udruženja "Sesto senso" uplatila je 3.000 evra za Dučićev legat. U Muzeju se nadaju i dodatnim sredstvima kako bi se uradila restauracija određenog broja slika koje je Jovan Dučić poklonio rodnom gradu, kao i klavira koji je u Muzej donet iz Dučićevog stana u Beogradu.

- Zahvaljujući novcu iz gradskog budžeta, od resornog ministarstva i donacijama nadamo se da će Legat Jovana Dučića, koji je u ovoj zgradi postavljen 1996, napokon će biti obnovljen i da će svi posetioci moći da se uvere koliko jedan čovek može mnogo da uradi za svoj grad - dodala je Grujićeva.

Radove u Muzeju Hercegovine obišla je i pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković:

- Resorno ministarstvo krenulo je sa projektom zaštite kulturnog nasleđa u Srpskoj posvećen znamenitim ličnostima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!