TAMA "TREĆEG DANA": Grafička novela u ediciji "Međuvreme" Kuće "Veseli četvrtak"

V. N.

12. 07. 2022. u 18:15

TREĆA knjiga u ediciji "Međuvreme", u kojoj izdavačka kuća "Veseli četvrtak" objavljuje grafičke romane kao naslove koji se pojavljuju u međuvremenu između (veselih) četvrtaka i redovnih njihovih izdanja na kioscima - jeste "Treći dan", knjiga koju nova zvezda evropskog stripa, vredni i multitalentovani Zrenjaninac Stevan Subić, nosi i to ne samo kao crtač.

ТАМА ТРЕЋЕГ ДАНА: Графичка новела у едицији Међувреме Куће Весели четвртак

Foto: Izdavačka kuća "Veseli četvrtak"

Scenaristi su, "zvanično", Italijani Izak Fridl i Marko Nuči, ali (u radu sa najvećim stripskim izdavačima iskustvom već poprilično "prekaljeni") Subić u velikoj meri se upleo i u rad na samom scenariju, i umnogome je zaslužan i za naraciju i režiju.

- Pritom je Subić bio toliko predusretljiv da, specijalno za naše srpsko izdanje, uradi i drugačiju naslovnu stranu za ovu stripsku priču, koja je inspirisana i Lavkraftom i drugim horor autorima, te se po svemu uklapa u pređašnje naslove objavljene u "Međuvremenu" - kaže urednik ovih izdanja i edicije Dušan Mladenović.

Ti prethodni naslovi bili su dela oca Dilana Doga, Ticijana Sklavija - pre svega "Glasovi vode", prvi Sklavijev grafički roman, na srpskom objavljen 2019. samo nekoliko meseci posle italijanske, odnosno svetske premijere. Usledio je "Zardo", zasnovan na scenariju koji je nastao još davne 1992, budući da ga je Sklavi ispisao u to doba kad je "Dilan Dog" na Apeninskom poluostrvu bio na vrhuncu a kod nas pri svojevrsnom zalasku, usled gašenja "Dnevnika" i zahuktavanja rata.

- Sklavi je istovremeno, uz stripski scenario koji je čamio u fioci više od četvrt veka, napisao i roman i scenario za film, snimljen te 1992, u kom je glumio i Hugo Prat - otkriva Mladenović. - Mi smo svojim izdanjem pokrili sve tri inkarnacije tog teksta: roman, inače prvi Sklavijev preveden sa italijanskog na bilo koji drugi jezik, opsežan esej našeg doktora za horor Dejana Ognjanovića o filmu naslovljenom "Nero.", te sam strip koji je preimenovan u "Zardo", po junaku.

Najnoviji, treći naslov u toj "hororičnoj" ediciji, upravo objavljeni "Treći dan", grafička je novela (prva bez Sklavijevog potpisa, ali posve u sklavijevskom duhu), čija radnja prati trojku kriminalaca dok beže glavom bez obzira, tokom jednog kišnog dana... Dakle, kako recenzija najavljuje, zasnovan je na priči koja bi se mogla opisati kao savršena postavka za gangsterski film, a koja uključuje besomučnu jurnjavu automobilima i sumanutu pucnjavu... Ili možda ipak nije reč (samo) o takvoj pripovesti? Jer, duž tih blatnjavih cesta uz obalu podmuklog mora, čak bi se i najbeskrupulozniji bandit mogao suočiti sa nečim što bi se moglo ispostaviti kao prevelik zalogaj - sa nečim vrlo drevnim i sasvim zlim, što vreba iz tmine…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru