VELIKI APLAUZ ZA MATIJU BEĆKOVIĆA: U Novom Sadu predstavljena knjiga "Onamo namo" u izdanju "Novosti" (FOTO/VIDEO)

Z.Grumić

30. 06. 2022. u 21:05

KNjIGA akademika Matije Bećkovića „Onamo namo“ (portreti i pesme) predstavljena je u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, u prisustvu brojnih poštovalaca velikog pesnika, koji je i ovog puta u svom prepoznatljivom stilu, praćen aplauzima, govorio svoje stihove iz ovog trećeg dela popularnog troknjižja, u izdanju Kompanije „Novosti“.

ВЕЛИКИ АПЛАУЗ ЗА МАТИЈУ БЕЋКОВИЋА: У Новом Саду представљена књига Онамо намо у издању Новости (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. Bajić

Na promociji koju su zajednički priredili Matica srpska, SNP, RTV Vojvodine i Izdavačka delatnost Kompanije „Novosti“, o pesmama iz nove knjige kao i sopstvenim doživljajima Bećkovićeve poezije besedili su pesnici Ivan Negrišorac i Selimir Radulović, akademik prof.dr Jovan Delić i urednica Izdavačke delatnosti naše Kompanije Jelena Jovović.

Skrenuvši prisutnima pažnju na prvu pesmu u zbirci „Senta“ kao i na poslednju „Onamao namo“, Negrišorac je ukazao na vezu koju pesnik uspostavlja sa, kako je rekao, tom narodnom himnom koju je ispevao knez Nikola Petrović, registrujući je na nivou političkog ideala svog vremena.

- Matija je tu vezu, taj odnos prema Kosovu, podigao na jednu uzvišenu, duhovnu ravan, u kojoj je Kosovo duhovna činjenica koja na s osvetljava, kao deo naše sveukupne sudbine - kazao je Negrišorac naglasivši da su sve Bećkovićeve pesme tako svedene da „pogađaju pravu tačku“.

U Matijinom stihu sve je rečeno o nama samima, zaključio je Negrišorac.

I Radulović je izdvojio niz karakterističnih pesama i stihova iz Bećkovićeve knjige, posebno podvlačeći njegove portrete Stanislava Vinavera, Jovana Dučića, Branka Miljkovića.

- Slaveći Matiju, slaveći poeziju, mi se klanjamo lepoti srpskog jezika – naglasio je Radulović i dodao da nas njegova lekovita i otrežnjujuća reč podiže i opominje.

A profesor Delić je komentarisao pesme do kojih mu je, kako je kazao, izuzetno stalo, kao što su „Jablan“ I „Jagnje“, ističući matijin jezički minimalizam i „savršenu jednostavnost“ stiha.

- Matija Bećković je, nesumnjivo, jedan od najvećih stihotvoraca koje imamo – zaključio je profesor Delić.

Na kraju, pozdravljen burnim aplauzom publike, Bećković je obraćanje počeo čitanjem pisma koje je dobio iz crnogorskog sela Veljeg Dubokog, odakle su njegovi preci.

- „Jedva čekamo da umreš, da se s tobom zoorimo“ – preneo je Matija rečenicu iz tog pisma a onda je, kao i uvek nadahnuto i s posebnim šarmom, čitao svoje stihove iz zbirke „Onamo namo“, kao i iz prethodne dve, „Mojih 80 portreta“ i „Sto mojih portreta“, takođe objavljene u ediciji „Novosti.“

Izdavačka delatnost Kompanije „Novosti“, istakla je Jelena Jovović, beleži izuzetne brojke i kvalitet, odnosno nekoliko miliona prodatih primeraka i stotine izuzetnih naslova, istakla je jelena Jovović. - Dela Matije Bećkovića našoj Izdavačkoj delatnosti čine veluku čast, jer je on čuvar našeg jezika. Kad smo birali korice knjiga rekao je „šta može biti nego crveno, plavo, belo“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili