NA Dan Sv. Ćirila i Metodija (24. maja) Srpska pravoslavna crkva je obznanila priznanje tzv. Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, a potom je izdat i odgovarajući tomos (5. juna). O opravdanosti imena "Ohridska arhiepiskopija" iz ugla crkvene istorije izlišno je govoriti jer pomenuta crkvena organizacija nema veze s tom vizantijskom tvorevinom iz 1018. g. i među njima nema kontinuiteta.

Komentari (4)

Boris Dicoski

12.06.2022. 16:51

Zasto je sve uradjeno na brzinu preko kolena I u tajnosti . Zasto je neko doneo takvu odluku u kojoj nije se cuo glas Nas vernika smatram sebe vernikom Srpske pravoslavne crkve I Sbinom poreklom is makedonije kao sto je neko is sumadije hercegovine ili crne gore . Osecam se povredjeno I izdato od strane moje Srpske pravoslavne crkve znaci li OVO da cemo postati ekumenisti I da cemo se podeliti na staroverce I novoverce sebe smatram vernikom I BRINEM za moju crkvu sve se desava pod nekim velom tajne bez mnogo rasprave I dovedeni smo pred svrsen cin

Dragi

12.06.2022. 17:09

Ajde dogovori se sa bugarima, jesu li makedonci i srbi ili makedonci i bugari jedan narod! Nikako da cujete ono shto kazhu makedonci. Nismo ni bugari, ni srbi!