''DIZNI'' ODABRAO STEVANA: Srpski vizuelni umetnik u ekipi odabranoj za promociju filmskog spektakla "Baz svetlosni"

M. Mirković

10. 06. 2022. u 11:22

SASVIM je poseban dan protekli utorak bio za Stevana Aleksića, vizuelnog umetnika, scenografa, ilustratora, profesora na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu - bio je to deveti dan do lansiranja animiranog filma Lightyear ("Baz Svetlosni"), a kompanija Disney / Pixar odabrala je upravo Stevana, sa još nekoliko umetnika iz celog sveta, da bude deo tima koji će ilustrovati plakate odbrojavanja do premijere, dodelivši mu kao zadatak upravo broj 9.

ДИЗНИ ОДАБРАО СТЕВАНА: Српски визуелни уметник у екипи одабраној за промоцију филмског спектакла Баз светлосни

Stevan Aleksić, Foto Privatna arhiva

- Velika mi je čast što sam imao priliku da posredstvom domaće distributerske kuće MCF-MegaCom film, demonstriram svoje crtačke veštine vodećem svetskom studiju animiranog filma, koji je na tronu odvajkada pa do danas, čuvenom studiju "Dizni/Piksar" - kaže Aleksić, koji se zahvaljuje distributerskoj kući jer su ga nominovali, posle čega je uložio sve napore i prošao selekciju u odeljku Dizni studija u Velikoj Britaniji.

Sad, kako veli, može sa ponosom da kaže da je umetnik koji je predstavio našu zemlju u najboljem svetlu, a ne krije da je osećao veliku odgovornost, ali i inspiraciju.

- U meni se probudio dečak koji je stasavao osamdesetih godina uz "Diznijeve" crtane filmove i njihove junake, a prvo što mi je sevnulo kao sećanje na detinjstvo jeste "Mikijeva radionica", koja se uredno prikazivala na Televiziji Beograd u ta srećna vremena, pa svi dugometražni zlatni klasici - objašnjava svoj "postupak".

- Inače, u čast naših velikana, glumaca koji su pozajmili glasove "Diznijevim", kao i crtanim junacima "Vorner brosa", ilustrovao sam plakat pre par godina. Na tom plakatu nalaze se Ljubiša Baja Bačić, Vlastimir Đuza Stojiljković, Nikola Simić, Mića Tatić i Nada Blam. Ono što je bilo važno ispoštovati u kreiranju plakata za budući veliki hit "Baz Svetlosni" jeste koncentracija na dobijeni broj, u mom slučaju devet, okolo koga smo imali prava da pletemo priču koristeći likove iz samog trejlera za film. Radili smo u tri kruga.

Posle svakog kruga dobijali su iz centrale "Diznija" komentare, da li su na dobrom putu ili su potrebne neke korekcije, a nakon trećeg kruga, Stevanov ilustrovani plakat je usvojen i, uz blagoslov i odobrenje iz "Diznija", promotivna kampanja je ovih dana počela.

Rad našeg ilustratora, Foto Privatna arhiva

- Veoma mi znači što se od danas u mom portfoliju nalazi stavka da sam kreirao pod okriljem najveće kompanije na planeti kada je u pitanju magija crtanog filma i filma uopšte - ističe Aleksić.

- Ilustracijom filmskih plakata bavim se već punih pet godina.

Do danas sam uradio preko 70 plakata za kultne jugoslovenske filmove, ali i za neke čuvene američke blokbastere uz koje smo takođe kao generacija odrastali. Te ilustracije zauzele su mesta na najvažnijem svetskom sajtu alternativnih filmskih plakata pod imenom AMP - Alternative Movie Poster.

Foto Privatna arhiva

Omaž davnom vremenu

CEO Stevanov umetnički angažman omaž je jednom vremenu i prostoru, zemlji koja odavno ne postoji, a nije mu bilo dovoljno to što filmovima daje novo ruho putem plakata, da se vizuelno izražava i oduži autorima, već je počeo i da piše. U Stevanovoj beležnici nalazi se veliki broj priča koje su se ispisivale čitavu deceniju, a on kaže:

- Svoja pisanija delim putem društvenih mreža i do sada sam stekao veliki broj poklonika, među kojima je dosta eminentnih glava, kolega umetnika, književnika i glumaca. Radim na tome da moja zbirka priča o detinjstvu i odrastanju u Jugoslaviji, osamdesetih godina prošlog veka, dobije tvrdi povez i nađe se na policama beogradskih knjižara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a