"DEVOJČICE" OSVOJILE "STERIJU": Svečanim uručenjem prestižnih pozorišnih nagrada večeras u Novom Sadu spuštena zavesa na 67. Pozorje

J. SIMIĆ

03. 06. 2022. u 22:34

DEVET minulih dana Novi Sad je pulsirao u znaku 67. Sterijinog pozorja. Povodom festivala, najuglednijeg te vrste u regionu, evropska prestonica kulture ugostila je 750 umetnika i tehničkih ekipa iz Srbije i okoline. Scenama Srpskog narodnog pozorišta pred kritičkim okom žirija (Slobodan Skerlić, reditelj, Milena Pavlović, glumica, Petar Mihajlović, dramski pisac, Slobodan Unkovski, reditelj, Zoran Maksimović, teatrolog) i 10.000 posetilaca prodefilovalo je 27 predstava. Od tog broja devet se, po odabiru selektora dr Milivoja Mlađenovića pod motom "Vreme teskobe" nadmetalo za Sterijinu nagradu.

ДЕВОЈЧИЦЕ ОСВОЈИЛЕ СТЕРИЈУ: Свечаним уручењем престижних позоришних награда вечерас у Новом Саду спуштена завеса на 67. Позорје

Predstava "Poslednje devojčice" / foto Edvard Molnar

Prestižno priznanje koje nosi ime osnivača srpske drame Jovana Sterije Popovića za najbolju predstavu odnela je u Suboticu predstava "Poslednje devojčice". Ansambl pozorišta "Deže Kostolanji" iz tog grada na severu Bačke izveo je ovaj komad po tekstu Maje Pelević i u režiji Kokana Mladenovića.

Predstava otvara niz savremenih pitanja, a jedno glasi: "Koliko smo u današnjem svetu i sistemu vlasni nad sopstvenim telom?" Tekstopisac i reditelj "Devojčica" takođe su nagrađeni Sterijinom nagradom, a specijalni "Sterija" dodeljen je i kompletnom ansamblu ovog subotičkog teatra.

Najbolja glumica ovogodišnjeg Pozorja je Sanja Marković u ulozi Cmilje u predstavi "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića (JDP). Ona je dobila i nagradu za glumačku bravuru "Zoran Radmilović". Za rolu Prosjaka u istoj drami čija je osnovna tematika patnja, a sve se odigrava u ubogoj periferijskoj kafani, najboljim glumcem proglašen je maestralni Nenad Jezdić.

"Steriju" za glumačko ostvarenje dobili su i Sonja Isailović za rolu u predstavi "Kod večite slavine" Momčila Nastasijevića u režiji Sonje Petrović SNP iz Novog Sada, kao i Aleksandar Srećković za ulogu Alojza Kavrana u "Godinama vrana" Siniše Kovačevića (Narodno pozorište Beograd).

Žiri Fonda "Dara Darinka Čalenić" najboljom mladom glumicom proglasio je Aleksandru Arizanović za ulogu Ja u predstavi "Fleke" tekstopisca spisateljice Tijane Grumić i reditelja Vuka Đorđevića u izvođenju Kraljevačkog pozorišta kojem je ovo bilo debitantsko učešće na Pozorju. Nagrada iz istog fonda za najboljeg mladog glumca pripala je Alekseju Bjelogrliću za lik Tanaska u predstavi JDP "Čudo u Šarganu". Priznanje producentske kuće Scomediasco dodeljeno je Teodoru Vinčiću (uloga Šile) u predstavi "Rolerkoster" Jelene Kajgo, a u režiji Milice Kralj (Atelje 212).

Predstava "Poslednje devojčice" / foto Edvard Molnar

Po prosečnoj oceni publike najbolja predstava 67. Sterijinog pozorja je "Ja sam ona koja nisam" Mate Matišića u režiji Paola Mađelija (Zagrebačko kazalište mladih) a istu predstavu, koja inače nije bila u takmičarskoj selekciji, najboljom je proglasio i Žiri okruglog stola kritike ovog festivala.

Svom favoritu, Mađelijevoj predstavi "Ja sam ona koja nisam" gledaoci su dodelili ocenu 4,72, dok je "Izbiračica" Koste Trifkovića i rediteljke Ive Milošević (NP Subotica) ocenjena sa 4,61. "Fleke" (4,57), "Rolerkoster" (4,53), "Čudo u Šarganu"(4,47), "Poslednje devojčice" (4,45), "Godine vrana" (4,41), a "Kod večite slavine (4,11)". Nušićevoj "Protekciji" u režiji Kokana Mladenovića i u izvođenju NP Sarajevo, novosadska publika dala je 4,04, a komad "Bludni dani kuratog Džonija" reditelja Jovana Tomića (koprodukcija Novosadskog pozorišta i Sterijinog pozorja" dobio je ocenu - 3,86.

U ČAST PUBLIKE I PEJAKOVIĆA

U ČAST laureata banjalučko Narodno pozorište izvelo je večeras urnebesnu komediju o koroni "Hrkači" tekstopisca i reditelja Nikole Pejakovića kojem je uručena nagrada "Strune od svetla" za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici koju mu je dodelio žiri u sastavu: Bogomir Bogica Mijatović, dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić.

DA PREBOLIMO I TESKOBU

UZ napomenu da upravo završeno Pozorje treba, kao i uvek, da oceni najšira i stručna javnost, direktor festivala dr Miroslav Radonjić istakao je zadovoljstvo zbog toga što je Pozorje bilo posećeno i raskošno kao u vremenu pre pandemije.

- Među 27 izvedenih predstava, bilo je 12 ispitnih koje je pripremilo 120 studenata pozorišnih akademija iz naše zemlje i regiona. Imali smo i izložbe, promocije knjiga, tribine... Pokazali smo vitalnost, preboleli smo i dve pandemijske godine,ali ni tada ni u vreme ratova Pozorje nije stalo. Nadam se da naredni festival nećemo dočekati sa teskobom koju pominje selektor Mlađenović - kazao je Radonjić za "Novosti."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)