OD PLAVE KRVI DO POP ZVEZDA: Dokumentarni serijal "Kraljevske porodice: Čuvanje krune", na kanalu Vijasat histori

N. DRAŽOVIĆ

29. 05. 2022. u 10:38

MOĆ krune oduvek je imala opijumsko dejstvo - na one koji je nose, ali i na one koji joj se dive. Ona simboliše autoritet, snagu, vlast, ali ima i svoje naličje. Samo oni koji su je nosili znaju njenu težinu, i to u gram. A samo na početku 20. veka bilo je nešto više od 50 kraljevskih porodica čiji su pripadnici u nekom trenutku na svoju glavu stavili taj ukras u kom je oličena vrhovna moć monarhije.

ОД ПЛАВЕ КРВИ ДО ПОП ЗВЕЗДА: Документарни серијал Краљевске породице: Чување круне, на каналу Вијасат хистори

Foto Vijasat

Dokumentarni serijal "Kraljevske porodice: čuvanje krune" iz 2021, koji se na kanalu Vijasat histori prikazuje od 2. juna, četvrtkom u 21.00, otkriva nam da se ta brojka tokom poslednjeg veka prepolovila, a u šest jednočasovnih epizoda saznaćemo i zašto.

- Emiteri od producentskih kuća više ne traže isključivo određen žanr - dramu, melodramu, triler, krimi ili dokumentarnu seriju. Sve popularnije postaju kombinacije žanrova, projekti u kojima se gubi stroga granica. Inspirisani tim trendom, prošle godine ponudili smo niz dokumentarno-igranih serijala, a među njima i seriju "Kraljevske porodice: Čuvanje krune" - poručuje Loren Bakster, izvršni producent serijala, ističući da je ova serija osvojila publiku, pre svega, međunarodnim karakterom.

- Jedan od najvažnijih detalja kada radite na dokumentarcu ovog tipa jeste to da on ima neku univerzalnu temu. Pošli smo od toga da je većina evropskih zemalja u prošlosti imala kraljevske porodice. Kod velikog broja, međutim, loze su se ugasile. Poželeli smo da ispričamo priču o kruni. O tome koliko ju je teško nositi, ali i sačuvati - kaže Baksterova u čijoj ćemo seriji videti istoriju mnogih poznatih kraljevskih porodica i posmatrati koliko su se one menjale tokom godina.

Foto Vijasat

- Namerno se nismo ograničili samo na prošlost. Svakako, "prošetaćemo" kroz istoriju do kraljice Viktorije, videti prve dane kraljice Elizabete na tronu, ali nismo bežali ni od savremene istorije. Istraživali smo i to na koji način su tabloidi "masakrirali" savremene kraljevske porodice gore čak i od krvavih ratova i užasnih bolesti srednjeg veka. Gledaoci će u nekoj od epizoda moći da vide i deo našeg istraživanja o tragičnoj sudbini Lejdi Di, a nismo zaobišli ni Megan Markl - poručuje producentkinja serijala baziranog na bogatoj dokumentarnoj građi i retkim, u mnogim slučajevima, do sada neemitovanim video snimcima.

- Svaka od velikih kraljevskih porodica koje su na neki način kreirale politiku sveta tokom prošlog veka, deo je emisije. Međutim, u fokusu je britanska kraljevska porodica, kao nesumnjivo najuticajnija, a ostale porodice posmatramo kriz prizmu oholosti, arogancije i sujete pripadnika britanske plave krvi i njihovih nesmotrenih postupaka koji su nebrojeno puta mogli da ih koštaju krune - otkriva Loren Bakster.

Foto Vijasat

U ovoj emisiji istražujemo retke kraljevske arhive, iz poslednjih sto godina, kako bismo saznali više o usponu, padu i opstanku kraljevskih porodica širom sveta.

Nakon Prvog svetskog rata, nemačka i ruska monarhija izgubila je svoj presto. Neki kraljevski poglavari su, u očaju, prihvatili fašizam kako bi sačuvali svoje privilegije. Posle sledećeg velikog svetskog sukoba monarhije su pokušale da sakriju svoje diskutabilne ratne prošlosti, ali velike socijalne promene, koje su nastale tokom druge polovine 20. veka, naterale su kraljevske porodice da promene svoj identitet, ili bi u suprotnom ostale bez prestola. Sam kraj 20. veka kraljevskim dinastijama zapretio je novim zlom savremenog društva - pojavom i usponom tabloidne štampe. Nove generacije plemića sada su imale zadatak da se u cilju očuvanja krune svetu predstave kao "obični, normalni ljudi". Kako je u toj misiji nekadašnja aristokratija evouluirala u pop zvezde, saznaćemo od 2. juna na kanalu Vajasat Histori.

KO SU ZVEZDE "KRUNE"

NARATOR serijala "Kraljevske porodice: čuvanje krune" je legendarni britanski glumac Derek Džejkobi, dobitnik dva Emija i nagrade BAFTA, kao i višestruki nosilac priznanja Gremi za izuzetan doprinos na pozorišnoj sceni. Džejkobi nas kao domaćin dokumentarca upoznaje sa mračnom prošlošću kraljice Viktorije koja je pokušala da vlada Evropom, ali i da održi mir na starom kontinentu putem ugovorenih brakova.

Foto Vijasat

U nastavku ćemo saznati nešto više o povezanosti britanske kraljevske porodice sa nacizmom tokom Drugog svetskog rata. Uspon kraljice Elizabete vratio je sjaj umalo izgubljenoj britanskoj kruni, ali ni on nije bio dugog veka. Smrt Lejdi Di mrlja je na starom zlatu britanske monarhije koja je umalo ugasila njen sjaj. Megan Markl na dobrom je putu da okrene novi list u istoriji najuticajnije monarhije na svetu. Hoće li u tome uspeti?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju