TAJNE VITEZOVA TEMPLARA: Trodelni specijal posvećen razotkrivanju misterije najmoćnijeg viteškog reda srednjeg veka na kanalu Vijasat histori

N. D.

24. 04. 2022. u 09:54

POSLEDNjI petak u ovom mesecu rezervisan je za razotkrivanje jedne od najvećih misterija srednjeg veka - tajne istorije i sudbine vitezova templara. Na kanalu Vijasat histori 29. aprila od 21.05 emituje se trodelni dokumentarni specijal "Tajne vitezova templara" koji se bavi najtajanstvenijim i najmoćnijim viteškim redom srednjeg veka.

ТАЈНЕ ВИТЕЗОВА ТЕМПЛАРА: Троделни специјал посвећен разоткривању мистерије најмоћнијег витешког реда средњег века на каналу Вијасат хистори

Foto Vijasat

Kroz tri jednočasovne epizode posmatramo njihov razvoj - od uspona do same nebeske moći i njihovog pada u pakleni oganj đavolopoklonstva. Od rituala i tradicija srednjovekovnog viteštva, preko kampanje za njihovo istrebljenje, do njihovog navodnog tajnog opstanka i zvaničnog nasleđa kojim su povezali Svetu zemlju i evropski kontinent.

Gledaoci će imati ekskluzivan pristup vatikanskoj tajnoj arhivi, dok će stručnjaci predstaviti obimnu mitologiju o templarima uz novootkrivene istorijske činjenice, kao i informacije koje nikada do sada nisu objavljivane.

Emisija "Tajne vitezova templara" prati priče o vitezovima Templarskog reda, poznatim po svojim prepoznatljivim belim mantijama sa crvenim krstom, hrabrim pred licem smrti dok se bore za Hrista i papu u Svetoj zemlji tokom krstaških ratova.

Red vitezova templara je kao poseban versko-vojni red osnovao Hugo de Pejns u okviru tradicije srednjovekovnog viteštva, ubirajući korist od njihove direktne povezanosti sa kraljem i papom, razlikujući se po tome od drugih viteških redova kao što su hospitalci ili Malteški viteški red.

Ova dokumentarna serija rekonstruisaće prvi put duboko poniranje u vezu između istorijskih događaja i savremenog razvoja vitezova čiji je prvobitni cilj bio da zaštite hodočasnike tokom njihovih putovanja u Jerusalim nakon pobede krstaša u Prvom krstaškom ratu.

Foto Vijasat

Kroz ove tri epizode koje rasvetljavaju mnoge tajne, otkriće se šta je dovelo templare do ekstremne moći, a potom i do toga da postanu meta neviđene mržnje koja je imala za cilj da ih postavi izvan granica čovečanstva, optužujući ih za satanizam i monstruoznost.

Tokom dva veka, vitezovi templari su bili mučeni, ubijani, spaljivani na lomači, da bi na kraju i nestali. Tajne i misterije njihovog uspona i pada biće pažljivo rekonstruisane uvidom u istorijske zapise koji nas vode na putovanje kroz vreme nakon uništenja ovog reda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)