DRAGOCENE VINČANSKE FIGURINE: Predstavljen novi arheološki lokalitet "Adžine njive Brajkovo 2" u ataru sela Klenak

S. KOSTIĆ

21. 05. 2022. u 09:37

NOVI arheološki lokalitet "Adžine njive Brajkovo 2" u ataru sela Klenak, koji svedoči o poslednjih osam hiljada godina života na ovim prostorima, predstavljen je u petak javnosti. Na samom lokalitetu su potvrđeni nalazi iz bezmalo svih epoha ljudskog života na našem prostoru, i to na neverovatnih 56.000 kvadratnih metara, koji predstavljaju jedno od najvećih iskopavanja u istoriji srpske arheologije.

ДРАГОЦЕНЕ ВИНЧАНСКЕ ФИГУРИНЕ: Представљен нови археолошки локалитет Аџине њиве Брајково 2 у атару села Кленак

Foto S. Kostić

Kako se moglo čuti na konferenciji za medije u prostorijama mesne zajednice u Klenku, istražene su celine iz mlađeg kamenog doba, bakarnog i gvozdenog doba, keltske i rimske civilizacije, slovenskih plemena, srednjovekovnih država, sve do današnjih dana.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić je naglasila da je ovo lokalitet od velikog značaja, te da je dužnost lokalne samouprave da što više pomogne istraživanja, jer će gotovo svi pronađeni artefakti biti deo stalne postavke Zavičajnog muzeja Ruma.

- Opština Ruma je jedina opština u Srbiji koja ima tri arheološka lokaliteta od izuzetnog značaja. To su Gomolava kod Hrtkovaca, Basijana kod Donjih Petrovaca i ovaj novootkriveni "Adžine njive Brajkovo 2" nadomak Klenka, za koji sam obaveštena da će biti proglašen za lokalitet od izuzetnog značaja. Mi ćemo finansijski podržati konzervaciju pronađenih predmeta, kako bismo što bolje i bliže predočili 8.000 godina istorije i rumskoj publici i naučno-istraživačkim krugovima iz zemlje i čitavog sveta - istakla je predsednica Ćirić i dodala da oni žele da promovišu ovaj lokalitet, kako bi bio važan deo kulturno-turističke ponude rumske opštine.

Iskopavanja na novom lokalitetu se obavljaju u sklopu zaštitnih arheoloških radova na trasi budućeg auto-puta Loznica - Ruma. U saradnji "Koridora Srbije", AZVIRT Srbija, Arheološkog instituta u Beogradu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica i Zavičajnog muzeja Ruma, iskopavanja su do sada pružila fascinantne i u pojedinim slučajevima jedinstvene nalaze, o kojima su na konferenciji za medije govorili dr Miroslav Kočić iz Arheološkog instituta SANU, dr Dragan Milanović - rukovodilac istraživanja i dr Miomir Korać - direktor Arheološkog instituta.

Među najzanimljivijim nalazima, na ovom jedinstvenom lokalitetu su modeli košnica koji pripadaju starčevačkoj kulturi, koja je cvetala između 6300. i 5350. godine pre naše ere. Samim tim ovo ukazuje da je Srem bio jedna od kolevki pčelarstva još pre 8.000 godina. Pronađeni su ostaci brojnih kuća iz perioda vinčanske kulture, sa ostacima peći i ostacima pokretnih rešetki za pečenje.

Predstavnici "Koridora Srbije" ističu da arheološko otkriće neće usporiti radove na izgradnji auto-puta, te da se u saradnji sa Arheološkim institutom sinhronizovano odvijaju radovi na "spajanju puteva prošlosti i budućnosti" i očuvanju nacionalnog blaga naše zemlje.

MISTERIOZNI LOKALITET

"Adžine njive" postaju treći lokalitet sa najvećom misterijom srpske arheologije - vinčanskim nekropolama. O bogatstvu ove regije svedoči i to da se drugi lokalitet sa ljudskim ostacima vinčanske populacije nalazi na istoj toj gredi, udaljen svega pet kilometara - lokalitet od izuzetnog značaja Gomolava - Hrtkovci.

GLAVE IZ BAKARNOG DOBA

Kao kurioziteti se izdvajaju nalazi odsečenih ljudskih glava iz bakarnog doba, koje su ritualno baš tu pohranjene, zatim nalazi keltske kulture i jedinstvene peći za keramiku. Iz rimskog perioda se izdvaja ceo potvrđeni ekonomski kompleks za preradu i utovar žita, koji je nažalost uhvaćen samo u temeljnim zonama, gde su zub vremena i aktivnost svih ljudi koji su nastavili da žive i privređuju na tom prostoru izbrisali bilo kakve nadzemne ostatke kompleksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili