DRVOSEČE SU BAŠTOVANI MAJKE PRIRODE: Krejg Lbou, zvezda dokumentarnog serijala "Tegljači iz blatnjavih planina", na kanalu Vijasat eksplor

N. D.

21. 05. 2022. u 15:46

PRETHODNE dve godine i borba sa pandemijom koronavirusa, naučili su nas da u životu nema garancija. Prilagođavanje je jedina veština u koju se čovek može pouzdati, a to su na teži način naučila i dva rođena brata, Krejg i Brent Lbou, zvezde dokumentarnog serijala "Tegljači iz blatnjavih planina", koji od 30. maja, premijerno gledamo na kanalu Vijasat Eksplor (ponedeljkom od 21.00 - dve epizode).

ДРВОСЕЧЕ СУ БАШТОВАНИ МАЈКЕ ПРИРОДЕ: Крејг Лбоу, звезда документарног серијала Тегљачи из блатњавих планина, на каналу Вијасат експлор

Foto Vijasat

Obojica su drvoseče sa višedecenijskim stažom, a za svoje radno mesto, daleko u negostoljubivoj divljini Severne Amerike, kažu da je kancelarija sa najlepšim pogledom na svetu. Iako bi se moglo očekivati da se braća ne razdvajaju u šumi, njih dvojica u stvari nikada nisu radili zajedno. U ekskluzivnom intervjuu za "TV novosti", uz još mnogo pikanterija u vezi sa ovom nesvakidašnjom profesijom, Krejg nam otkriva i zašto.

- To što smo braća ne znači i da se dobro slažemo kada je reč o poslu. Nas dvojica imamo potpuno različite poglede na to kako bi trebalo da se upravlja firmom, zbog čega svako ima svoju kompaniju. Ipak, kada dođe do problema i teških perioda u životu, obojica znamo da smo jedan drugome prvi oslonac kada zatreba - poručuje Krej na početku razgovora, dodajući da mu je za duže od tri decenije koliko se bavi ovim poslom, ovo bio i najteži period u karijeri.

- Nisam više mladić. Život sa testerom u rukama i uz bučne mašine sa kojima radimo ostavio je svoje posledice. Sluh mi više nije kao što je bio, a korona je i u našem poslu nametnula neke bezbednosne mere kojih smo morali da se pridržavamo. Socijalna distanca i rad pod maskama bili su obavezni, čak i gore u planinama. Nas nema mnogo, tako da jedan bolestan čovek u timu znači ozbiljno kašnjenje u seči i isporuci drveta. Najveći problem u tim okolnostima mi je bio taj što zbog maski nisam dobro čuo saradnike. Komunikacija je bila iscrpljujuća - otkriva Lbou, koji se sekire prihvatio već po završetku srednje škole.

- Brent i ja smo treća generacija drvoseča u našoj porodici. Otac je pokušao da nas odvuče od ovog posla. Od malena nam je govorio o tome koliko je školovanje važno i koje sve mogućnosti stvara u životu. I zaista, tokom srednje škole verovao sam da ću biti inženjer. To me je zanimalo. Ili stolar, u krajnjem slučaju. Ipak, kada ceo život rastete okruženi mirisom drveta, kamionima i zvukom testera, teško je pobeći od sudbine. I tako je u jednom trenutku zdrav razum pobedio zov naše krvi - iskren je Krejg, priznajući da sa ove tačke u svom životu ništa ne bi promenio, sve i da mu se još jednom ukaže prilika krene ispočetka. Uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće na terenu.

- Moj radni dan počinje 15. maja i završava se 15. marta naredne godine. Bez pauze. Ove godine radio sam čak i za Božić. Težak je to život, ne treba se zavaravati. Vremenski uslovi i teren su najveći neprijatelji svakog drvoseče. Ne mogu ni da nabrojim koliko puta je neki od naših vozača ostao zaglavljen na ivici provalije čekajući da prst sudbine odluči hoće li se survati u ponor. Ipak, zahvaljujući našem poslu radimo u najlepšem okruženju na svetu. Predivan je osećaj posmatrati šumu kako se ponovo rađa. Na neki način, mi smo baštovani majke prirode - smatra Lbo, pozvavši gledaoce da u emisiji "Tegljači iz blatnjavih planina" iz prve ruke dožive jedan dan u njihovoj koži.

- Sa velikim zadovoljstvom sam se priključio ovom projektu, jer predstavlja naše zanimanje bez lažnog romantizovanja i idealizovanja. Ovo nije posao za svakoga. Opasan je, fizički izuzetno naporan, zahteva mnogo odricanja budući da smo veći deo godine daleko od porodica i civilizacije. Biti drvoseča je više način života nego što je profesija. Naučite da živite okruženi prirodom, da je osluškujete i da joj udovoljavate. U šumi čovek nije gazda - iskren je Krejg, otkrivši i ono o čemu ne govori često, ali je sastavni deo ovog dokumentarca. U pitanju je njegov odnos sa bratom.

- Brent i ja se dobro slažemo kao braća. Međutim, vodimo se drugačijim principima kada je reč o poslu. Zbog toga smo još pre mnogo godina zaključili da je pametnije da svako vodi svoj posao i da ne kvarimo bratski odnos. Međutim, period za nama i situacija sa koronom primorala nas je da se udružimo i tako lakše pobedimo krizu. Čini mi se da je to zanimljivo i za emisiju, jer publika voli kada vidi i malo drame. Nesuglasice između mene i Brenta su savim prirodna stvar, jer verujem da u bilo kojoj partnerskoj firmi ne postoji potpuni sklad. Kompromis je uvek rešenje, a do njega se uvek stiže uz malo svađe - uz smeh zaključuje zvezda serijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024