POGLED ISKOSA - Likovni četvorolist

Dejan Đorić

10. 05. 2022. u 16:00

POSLE izložbi u Novom Sadu (2021) i ove godine u Gornjem Milanovcu, početkom maja u Galeriji RTS završena je likovna smotra "4h4", a nakon Beograda biće predstavljena u celom regionu. "4h4" = 4 umetnika sa po 4 rada, dve slikarke i dvojica vajara.

ПОГЛЕД ИСКОСА - Ликовни четворолист

Nebojša Savović NES "Kamen"

Potpuno različiti, oni su visoko pozicionirani na balkanskoj likovnoj sceni, izražavaju se figurativno sa izrazitim stilskim i umetničkim vrednostima.

Sve je u vezi ove izložbe u znaku uspeha, sa njom vedro započinje proleće i vraća se priroda u galerije. Počev od nadahnutog predgovora Dragana Jovanovića Danilova, velike posete za jednu grupnu izložbu (više od 1.000 posetilaca) do sjajnih dela i inteligentne postavke koja omogućuje pregledno sagledavanje, "4h4" je uzor kako koncepcijski treba zasnovati i rešiti složen odnos četiri različite poetike. Pojedini od izlagača povezani su prijateljstvom a drugi sličnim pogledom na svet umetnosti. Njihov stav je nedvosmislen - u doba elektronike, digitalne i umetnosti proširenih medija, koje sve više ulaze u robotiku i genetiku, dozvati osećanja i ljudskost.

Strategija je usmerena ka uzdizanju normalnosti čoveka i prirode, bez patologije i ispraznog eksperimentisanja ili intelektualisanja, stvaralačko suprotstavljanje neljudskom, veštačkom i protivprirodnom, a taktika je upotreba tradicionalnih materijala i tehnika, klasičnih likovnih medija, koji zahvaljujući njihovom velikom umeću sada deluju izvanredno sveže.

Sve to ne bi bilo moguće da iza svakog njihovog rada ne stoji velika umetnička i zanatska sigurnost, uspešno nastojanje da se u eri kompjutera obnovi "doba ruke", manuelni, zanatski rad, tim ređi što na celoj našoj sceni cveta amaterizam, najviše prisutan u slikarstvu i skulpturi.

Glavni pokretač i organizator ove a i nekih drugih većih i veoma uspelih likovnih manifestacija kakva je "Umetnost i vino" je skulptor Nebojša Savović Nes. On je udahnuo život u ovaj likovni četvorolist od dvojica starijih vajara i dve mlađe slikarke.

Savović je osmislio tu idealnu simetriju četvorice stvaralaca, koja ne vređa oko, krepi duh i izaziva interesovanje. Njegove klesane bele kamene skulpture odlično kontrastiraju vajarskim radovima Ljubomira Lackovića u varenom metalu, crne pojavnosti, kao što su ulja na platnu Jasne Opavski u složnoj suprotnosti sa mozaicima Bisenije Tereščenko.

Pažljivo promišljena i ostvarena, ova izložba idejno ishodište dobrim delom ima u mitologiji, prirodnim religijama sa magijskim osobenostima i u odnosu prema samoj istoriji umetnosti kao ništa manjoj riznici za nova prevrednovanja.

Ukoliko bi sažeto trebalo izraziti vrednosti ove koncepcijski i izvođački dosledno ostvarene izložbe, trebalo bi najpre pored mitološkog udela imati u vidu čisto formalna i idejna polazišta. Malo koja naša grupna izložba tako dobro i nedvosmisleno vraća na scenu u novije vreme prokaženu figuraciju, sa nadom i verom u stvaralaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna