POVRATAK KANA U PUNOM SJAJU: Organizatori sa velikim ambicijama najavili čuveni festival od 17. do 28. maja

A. POPADIĆ

15. 04. 2022. u 06:10

NAJUGLEDNIJA filmska smotra na svetu, 75. Kanski festival, posle jednog otkazivanja, a potom pomeranja na letnji termin zbog pandemije, ove godine vraća se u punom sjaju, pred živom publikom i sa slavnim gostima koji će od 17. do 28. maja hodati čuvenom Kroazetom.

ПОВРАТАК КАНА У ПУНОМ СЈАЈУ: Организатори са великим амбицијама најавили чувени фестивал од 17. до 28.  маја

Scena iz filma Baza Lurmana o Elvisu, Foto IMDb

Festival će otvoriti novi film Mišela Azanavicijusa "Z", koji će biti prikazan van konkurencije, baš kao i dva ranije najavljena i dugoiščekivana filma - biografska priča "Elvis" Baza Lurmana o kralju roka i nastavak kultnog hita "Top gan: Maverik". Film koji je proslavio Toma Kruza imaće svetsku premijeru drugog dana festivala, kada će biti upriličen i omaž slavnom holivudskom glumcu.

Za "Zlatnu palmu", kako je saopšteno juče, nadmetaće se 18 filmova, među kojima su poznata rediteljska imena i veliki broj povratnika na Kanski festival. Na Kroazetu dolaze raniji dobitnici "Zlatne palme" sa novim filmovima - Japanac Koreeda Hirokazu ("Broker"), rumunski reditelj Kristijan Munđiju (RMN), belgijska braća Darden ("Tori i Lokita") i njihov švedski kolega Ruben Ostlund (Triangle of Sadness).

U konkurenciji su još i Dejvid Kronenberg, Arno Deplašan, Jerži Skolimovski, Ali Abasi, Džejms Grej, Tarik Saleh, Lukas Dont, Park Čan-Vuk, Sajed Rustaje, Mario Martone.

Iz Rusije stiže i novi film reditelja Kirila Serebrenikova koga u Kanu najavljuju kao "žrtvu ruskog režima".

Poslednjih godina Kanski festival je žestoko kritikovan jer su žene-reditelji bile gotovo nevidljive u konkurenciji. I mada je umetnički direktor Tjeri Fremo još pre dve godine najavio promene i prihvatio da će u Kanu reditelji i rediteljke biti ravnopravni to se ni ove godine nije desilo, pa se u trci za "Zlatnu palmu" nalaze samo tri žene - Keli Rajhart (Showing Up), Kler Deni (Stars at Noon) i Valerija Bruni Tedeski (Forever Young).

ELVISOVA UNUKA KAO REDITELj

U nedavno uvedenim i zbunjujućim kategorijama "Kanskih premijera" i "Specijalnih projekcija" (takođe van konkurencije) naći će se filmovi Marka Belokija, Itana Koena, Olivije Asajasa, Ukrajinca Sergeja Loznice...

Zanimljivo je da će, dok publika bude gledala Lurmanovu filmsku biografiju Elvisa Prislija, njegova unuka, glumica Rajli Kio, predstaviti u Kanu, u sekciji "Izvestan pogled", svoj rediteljski debi film "Zver".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba