"KUVANJE TARANE" U IRSKOJ: Film mladih vranjskih animatora u zvaničnoj selekciji međunarodnog festivala

Дејан Ристић
Dejan Ristić

27. 03. 2022. u 21:14

ANIMIRANI film "Kuvanje tarane" Škole animiranog filma (ŠAF) Vranje uvršten je u program Međunarodnog Freš film festivala u Irskoj.

КУВАЊЕ ТАРАНЕ У ИРСКОЈ: Филм младих врањских аниматора у званичној селекцији међународног фестивала

ŠAF Vranje

Film "Kuvanje tarane" mladih vranjskih filmadžija je prošle godine proglašen najboljim animiranim filmom na 10. Internacionalnom festivalu medijske umetnosti dece i mladih „Arlekin“ u Bugarskoj. Ovaj animirani film je autorsko delo petoro polaznika ŠAF-a, starosti od 10 do 12 godina: Jovane Milanović, Lane Milanović, Jakše Cincovića, Danila Ćurčije i Vere Bogdanović.

Tarana je, inače, vrsta domaće testenine, omiljene na jugu Srbije. Nekada se, tradicionalno, pripremala krajem leta, sušila i čuvala za zimske dane. Vranjancima je omiljen podvarak od tarane sa piletinom, takozvana "tarana na đuvačku", čija je priprema prikazana u ovom animiranom filmu.

Freš film festival se održava svakog proleća od 1997. godine u irskom gradu Limeriku i bavi se filmskim stvaralaštvom mladih od 7 do 18 godina. Cilj ove godišnje smotre je da podstakne decu i mlade da se bave filmskom umetnošću i pored filmskih projekcija i takmičarske selekcije, organizuje susrete mladih stvaralaca i filmske radionice. Program Freš film festivala ove godine će biti održan od 28. marta do 2. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)