JEDAN JE HERKUL POARO! Johan Reborg, zvezda serije "Agatin Hjerson" o glumi, skandinavskim krimićima i omiljenim TV detektivima

NIKOLA DRAŽOVIĆ

10. 04. 2022. u 11:30 >> 22:43

SVET velikih TV detektiva oduvek je obilovao mnogim imenima, ali već decenijama tron najboljeg, bez imalo sumnje, dele njih dvojica - Poaro i Holms.

ЈЕДАН ЈЕ ХЕРКУЛ ПОАРО! Јохан Реборг, звезда серије Агатин Хјерсон о глуми, скандинавским кримићима и омиљеним ТВ детективима

Foto Vijasat

O tome ko je u kom trenutku na njemu zavisi samo od toga ko je od njih po čijem ukusu.

Međutim, koliko god bio omiljen kod publike, retko ko zna koliko je Agata Kristi istinski mrzela jednog od svojih najuspešnijih protagonista, veličanstvenog Herkula Poaroa. Godinama je čuvena spisateljica pokušavala da mu nađe zamenu, ali izdavači i čitaoci bi uvek tražili još Poaroa. U tom begu od Poaroa, pre nego što ga je konačno ubila srčanim udarom u oktobru 1949, nastale su tri divne Agatine dame - gospođica Marpl, Mrvica i za ovu priču nama najzanimljivija Arijadna Oliver. Kroz ovaj lik Agata je oživela sebe u romanima o Poarou. Arijadna je detektivova bliska prijateljica i spisateljica krimi romana čiji je najčuveniji junak Sven Hjerson, Poaroov skandinavski pandam koga je u seriji "Agatin Hjerson", koju na kanalu Epik drama pratimo od 4. aprila, ponedeljkom u 21.00, dočarao proslavljeni švedski glumac Johan Reborg.

U ekskluzivnom intervjuu za TV novosti, Reborg nam otkriva šta mu je bilo najzanimljivije u oživljavanju ne tako poznatog, a veoma egzotičnog Agatinog junaka, ali i koji TV detektiv mu je draži - Herkul ili Šerlok?

- Moja omiljena serija ovog žanra je definitivno "Fargo" - iskren je glumac dodajući da nagrađivani američki TV hit ima sve što voli kod krimi drama - kompleksne likove, intrigantne priče i višeslojnu radnju obojenu pomalo hladnim i depresivnim tonovima.

Ipak, njegov izbor ne završava se na tome.

- Ako bih, međutim, morao da biram omiljenog TV detektiva, onda je to normalno Herkul Poaro, jer ga je osmislila Agata Kristi. Ne možete reći Holms, molim vas, bilo bi to veoma nepristojno (smeh). Poaro je deo našeg tima - uz smeh zaključuje Reborg.

Hana Alstrom, Foto Vijasat

Ko je u stvari Hjerson? Kako biste ga opisali?

- On je pomalo čudak, mnogi bi ga nazvali osobenjakom. Voli samoću, ima neki svoj svet koji je teško razumeti, baš kao i njega samoga. Zbog toga često čak i njegovi najbliži prijatelji osuđuju njegovo ponašanje. teško je shvatiti nekoga ko je drugačiji, jer ljude plaši bilo šta što se ne uklapa u već viđene modele ličnosti, ponašanja i verovanja. Kada ste tako dugo pod "paljbom" tuđih pogleda i optužbi, život vas primora da se povučete u svoju školjku braneći se od spoljnog sveta tvrdim oklopom koji se retko kad usudite da skinete. Zahvaljujući ovoj ulozi imao sam priliku da uđem u Hjersonov svet i otkrijem ko je i kakav je on zaista.

Šta vas je najviše privuklo njegovom liku?

- Opčinili su me njegova životna energija i vedar duh. On je duhovit i šarmantan muškarac koji retko koga pušta blizu sebe. Međutim, traganje za onom osobom koja bi uspela da ga razoruža za njega je poput magičnog zova. Ideja da takva osoba postoji hipnotički ga privlači i intrigira. Iz toga shvatamo tužnu sudbinu ljudskih bića. Naša osnovna težnja jeste potreba da budemo voljeni.

Da li ste obožavalac Agatinih romana?

- Iskreno, sasvim prosečan sam čitalac njenih knjiga. Ne mogu se nazvati obožavateljem, niti sam pročitao mnogo njenih dela. Ono što se podrazumevalo kao obavezna lektira u školi, to nisam preskočio. Mada mi se čini da sam pogledao sve serije inspirisane Agatinim romanima. Ipak, daleko sam od fanatika, a znam da ih Agata ima mnogo širom sveta. Jednostavno, ona je deo opšte kulture zbog čega je ne smete ignorisati. Uživam u čitanju njenog štiva, pogotovo u tim strogim formama, zahvaljujući čemu producenti koji se danas bave filmskim i TV adaptacijama tih ostvarenja ne mogu previše da odstupe od originala. U tom pogledu za mene su ova serija i lik nosili i određeni profesionalan izazov. Pitao sam se postoji li neki način na koji bih u taj tako strogo definisan karakter mogao da utkam nešto svoje i da tako odem korak dalje od onog Hjersona koga je zamislila Agata.

Postoji li nešto što vam je bio poseban izazov kod ove serije, nešto što biste mogli nazvati teškim?

- Uloge su lepe, nisu teške. Taj neki mamac kojim zavode glumca da im se preda, u stvari je njihova lepota. Sama priprema je uvek najveći izazov. Pogotovo u slučaju kad imate ovako zanimljivu postavku. Treba da dočarate fiktivni lik koji je i u seriji fiktivan. I uz sve to je još pomalo čudan i otkačen. Snimanja nisu bila toliko teška. Tome je doprinelo to što sam se u svom junaku pronašao pre nego što smo stali pred kamere.

Kasnije je on samo evoluirao od scene do scene. Na kraju, kad smo završili seriju, stekao sam utisak da sam u Hjersonu dobio novog najboljeg prijatelja.

Foto Vijasat

Po čemu ćete pamtiti rad na "Agatinom Hjersonu"?

- Seriju ću pamtiti po divnom druženju sa glumcima i ekipom. Nekako smo svi bili opijeni atmosferom ove serije. Iako je reč o detektivskoj priči, priča o Hjersonu je u stvari lepršava komedija veselih boja što nije tako tipično za skandinavske serije.

Može se reći da smo krimić obojili u roze (smeh).

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)