UPOZNAJTE SKANDINAVSKOG POAROA: Nova detektivska TV poslastica "Agatin Hjerson", na Epik drami

V. N.

01. 04. 2022. u 11:00

PREMIJERA nove kriminalističke serije "Agatin Hjerson", svojevrsni spinof romana čuvene Agate Kristi i serija o Poarou i gospođici Marpl, zakazana je za 4. april (ponedeljak) od 21.00, na kanalu Epik drama.

УПОЗНАЈТЕ СКАНДИНАВСКОГ ПОАРОА: Нова детективска ТВ посластица Агатин Хјерсон, на Епик драми

Foto Vijasat

Mnogi čitaoci, pa čak i oni pasionirani ljubitelji dela britanske "kraljice zločina", možda se neće setiti na "prvu loptu" Hjersona. Zbog toga je neophodno da napravimo mali skok u prošlost kako bismo vam predstavili ovog detektiva.

Davne 1936. godine, u romanu "Karte na stolu", Agata je "upoznala" briljantnog Herkula Poaroa sa Arijadnom Oliver, koja se pre toga pojavila u zbirci njenih kratkih priča "Parker Pajn istražuje" (1934). Reč je o poznatoj spisateljici krimi romana, koju je Kristijeva izgradila na osnovu svog lika kako bi u svetu fikcije mogla da nervira Poaroa koji joj je s vremenom, kako je govorila, počeo da ide na živce. Arijadnu često možemo videti kako prati detektiva na nekoliko njegovih najpoznatijih slučajeva, zabadajući nos tamo gde joj nije mesto i nudeći rešenja zasnovana na njenoj pronicljivoj ženskoj intuiciji. Isto kao i Agata Kristi, Arijadna Oliver ima svog detektiva heroja koji se pojavljuje u njenim romanima u obliku skandinavskog privatnog detektiva. Sada smo sigurni da ste se setili.

U pitanju je Sven Hjerson. Upravo ovaj izmišljeni detektiv je protagonista serije "Agatin Hjerson". U prvoj epizodi, vidimo Hjersona kao penzionisanog detektiva koji je bio poznat po neverovatnim moćima zapažanja i sposobnosti da čita ljude iz najmanjih nagoveštaja i tragova. Rešio je mnoge slučajeve tokom karijere, ali je iznenada odlučio da se povuče. Serija "Agatin Hjerson" ne koristi uobičajene zaplete koji ga izvlače iz "penzije": bivša TV producentkinja Klara Sendberg odlučuje da snimi dokumentarnu seriju o stvarnim zločinima i želi da Hjerson bude glavna zvezda. Ali, zbog porodične tragedije, Hjerson je na putu kući na brodu, na koji producentkinja, takođe, uspeva da se ukrca, kada se događa ubistvo.

Serija je smeštena u današnje vreme i prilično slobodno tumači knjige Agate Kristi, ali bez sablasne atmosfere skandinavske kriminalističke fikcije. Prema rečima jednog od producenata serije, Patrika Andersona, možemo da očekujemo "nešto uzvišenije, inovativnije, sa dozom ironije, kako bi se udovoljilo fanovima Agate Kristi širom sveta, istovremeno izbegavajući 'prijatan zločin'". Glavnu ulogu igra Johan Reborg, koga je Anderson predstavio kao jednog od najvećih švedskih komičara, koji može da igra dramske uloge sa velikom veštinom. Klaru igra Hana Alstrom, koju znamo iz filmova o "Kingsmanu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)