POSLE HOLMSA I POAROA STIŽE DELGLIŠ: Novi britanski detektiv dolazi na kanal Epik drama

N. D.

12. 03. 2022. u 14:28

OVOG meseca, kanal Epik drama, dom najboljih međunarodnih dramskih serija, donosi nam "Delgliš", novu TV adaptaciju jednog od najprodavanijih britanskih bestselera "Misterije inspektora Delgliša" pisca P. D. Džejmsa.

ПОСЛЕ ХОЛМСА И ПОАРОА СТИЖЕ ДЕЛГЛИШ: Нови британски детектив долази  на канал  Епик драма

Foto Epik drama

Slavnog inspektora u trodelnoj mini-seriji, koju na kanalu Epik drama gledamo od 14. marta, ponedeljkom u 21.00, dočarao je britanski glumac Berti Karvel, koji će nas u tri dvočasovne epizode povesti u Veliku Britaniju 70-ih godina prošlog veka.

Svaka epizoda je misterija za sebe, a Delgliš se u koštac sa mističnim ubistvima hvata iznova u novim okolnostima i okruženju.

U epizodi "Pokrov za slavuja", mlade žene u Kući slavuja uče kako da neguju i teše bolesne. Kada je jedan od učenika užasno, brutalno ubijen, na Adamu Delglišu je da otkrije ubicu koji je odlučio da prepiše ubistvo kao lek za sve bolesti.

Smešten na obali Dorseta, "Crni toranj" je mračna istraga o čudnom domu za osobe s invaliditetom u kojem brižna zajednica nije toliko brižna koliko se čini.

Na kraju, u "Ukusu smrti", dva čoveka leže u lokvi krvi u crkvi Sent Metjuz u Padingtonu, jedan je penzioner beskućnik, a drugi ministar Krune. Delgliš mora da kopa ispod ružnih i opasnih porodičnih tajni da bi priveo ubicu pravdi.

Glavne uloge uz Karvela tumače Džeremi Irvin i Karlis Pir, a gostujuće zvezde su Nataša Litl i Stiven Mekintoš.

Autor serije je priznata britanska scenaristkinja i dramaturškinja Helen Edmundson, a režiju potpisuje Džil Robertson, nominovana za nagradu BAFTA, koja je režirala i seriju "Grančester" koju smo u Srbiji pratili na kanalu Foks krajm.

- Volimo knjige i lik Delgliša. On je drugačija vrsta detektiva, nije poput Holmsa ili Poaroa. Sama činjenica da je smešten u period 70-ih godina prošlog veka podrazumeva drugačiji kulturološki i socijalni milje. To više nije epoha Poaroovske uglađenosti i striktnih moralnih načela. Svet se tada značajno promenio. Postavili smo sebi pitanje da li se i um ubica promenio sa revolucijama kroz koje je prošla Velika Britanija u tom periodu. Šta su za njih značile novostečene slobode i novi poredak? To je osnova od koje smo pošli u stvaranju našeg TV Delgliša - zaključuje producentkinja serijala Ilejn Pajki.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)