SCENA ĆE NOSITI MANDINO IME: Rekonstrukcija "Boška Buhe" počinje posle sedam godina

Vukica Strugar

05. 04. 2022. u 11:27

POZORIŠTU "Boško Buha" osnivač (Grad Beograd) dodelio je prostor na Trgu republike na neodređeno vreme, radovi na rekonstrukciji počinju najkasnije u septembru, a ovaj teatar bi uskoro mogao da dobije još jednu zgradu u samom centru grada!

СЦЕНА ЋЕ НОСИТИ МАНДИНО ИМЕ: Реконструкција Бошка Бухе почиње после седам година

Foto I. Marinković

Tako, u najkraćem, glase dobre vesti iz našeg najstarijeg dečjeg pozorišta, koje već sedam godina čeka obnovu kuće, i to prvu u sedam decenija postojanja.

- Dobili smo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju pozorišta. Počela je izrada Projekta za izvođenje na rekonstrukciji pozorišta koju je Grad Beograd naručio od Saobraćajnog instituta (CIP). Odmah po završetku projekta, za najviše dva meseca, raspisujemo tender za izvođača radova i krećemo s njima najkasnije u septembru - objašnjava Igor Bojović, direktor "Boška Buhe", nadajući se da će već u narednu sezonu moći da, umesto u Teatru "Vuk", igraju na staroj adresi.

Po njegovim rečima, prva faza je završena, prihvaćena je sva projektna dokumentacija:

- Sada se vidi svetlo na kraju tunela. Nekoliko godina strpljivog i upornog rada donelo je rezultate. Ovu pobedu izvojevali su ansambl, uprava kuće i Skupština grada - dodaje Bojović, koji je na čelu "Buhe" poslednjih pet godina, nesrećnim sticajem okolnosti nasledivši Milorada Mandića Mandu, posle dve godine njegovog mandata i iznenadne smrti. - Zahvalan sam članovima ansambla što su mi verovali i što su odbili svaki pokušaj politizacije rekonstrukcije pozorišta, koju su razne stranke i pojedinci pokušavali, a pokušavaju i danas. Pozorište pripada svima, a "Buha" ima posebno mesto u srcima svih Beograđana.

Milorad Mandić kao Kapetan Kuk, Foto "Boško Buha"

Bojović najavljuje još jedno iznenađenje u "Buhi":

- Verujem da ću ubrzo moći da objavim kako ćemo se značajno proširiti i dobiti još jedan objekat, u samom centru grada. Kada se to dogodi, scena na Trgu koja se sada rekonstruiše, postaće večernja scena i nosiće ime našeg Milorada Mandića Mande, a deca će predstave gledati u novoj zgradi.

Glumica Katarina Gojković ističe da ih čeka još dosta posla i tek kad čuje radnike, poverovaće da je obnova počela. Kako kaže, suviše su dugo čekali ovu vest, ipak, sada postoji nada da će dočekati i taj trenutak.

A dva nestvarno sudbinska "trenutka" u ovom teatru vezana su za predstavu "Petar Pan".

Igor Bojović, Foto V. Danilov

Premijerno je izvedena 2010. godine u režiji Milana Karadžića, igrana s velikim uspehom četiri sezone i onda se tokom izvođenja desio požar. Zapalile su se instalacije, počeo je da kulja dim u sali, Milorad Mandić Manda (u ulozi Kapetana Kuke) smirivao je decu i pomagao da se bez panike evakuišu iz sale.

- I tu smo stali... Manda je još bio glumac, ali tada se zainatio da će srediti pozorište.

Zato je i postao upravnik - seća se sa setom Milan Karadžić, kao i prvog sledećeg izvođenja, obnovljenog "Petra Pana" (15. juna 2015. godine) u Teatru "Vuk", kada je Mandi iznenada pozlilo na sceni i sve se završilo tragično...

U "Vuku" su našli sigurnu luku i utočište, iščekujući da se jednog dana vrate na staru adresu. Želja je bilo mnogo, ali i strepnje, jer ovo nije prvi pokušaj obnove dečjeg teatra:

- Još početkom devedesetih zatvorili smo na nekoliko meseci pozorište. Počela je i neka rekonstrukcija, ipak, pokazalo se da su stvari mnogo komplikovanije. U "Buhi" očigledno, nije bilo dovoljno da se samo promene cugovi, obnovi scena, u gledalište usele nove stolice. Problemi su bili mnogo dublji i složeniji, naročito sa ventilacijom, grejanjem i svim drugim standardima koje mora da ispuni svako slično zdanje. Raduje me da se, napokon, neke stvari dešavaju i nadam se da će se okončati konkretnom realizacijom. Posebno nas raduje što ćemo tu trajno ostati. Sve je to razlog za veliko zadovoljstvo, kao i činjenica da će nove generacije glumaca imati priliku da igraju na našoj predivnoj sceni.

Popularni glumci

STALNI članovi kuće su mnogi popularni glumci, između ostalih, Dejan Lutkić, Zoran Cvijanović, Andrija Milošević, Viktor Savić, Miloš Vlalukin, Borka Tomović, Nemanja Oliverić, Boba Latinović, Bojana Ordinačev, Goran Jevtić, Katarina Marković, Lena Bogdanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)