SLEPA MRLJA“ PREMIJERNO 15. APRILA: Posle pola veka antička tragedija ponovo na sceni SNP u Novom Sadu

J. SIMIĆ

04. 04. 2022. u 10:59

RENOMIRANI rumunski reditelj Andrej Mažeri, uz čitav inostrani tim, poslednjih mesec dana u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu priprema predstavu „Slepa mrlja“ koja će u petak, 15. aprila, premijerno biti izvedena na sceni „Pera Dobrinović“, a reprizno izvođenje biće upriličeno sutradan.

СЛЕПА МРЉА“ ПРЕМИЈЕРНО 15. АПРИЛА: После пола века античка трагедија поново на сцени СНП у Новом Саду

V.Veličković

-Zamisao je da to budu tragedije „Bakhe“, „Kralj Edip“ i „Antigona“ - kaže Mažeri i dodaje da će ovo biti snažan tekst, kao i da mu je izuzetno važno da dobro upozna ansambl, jer jedino tako predstava može da ima dobar ritam.

Antička tragedija u SNP nije postavljena poslednjih 50 godina, a predstava “Slepa mrlja” bazira se, između ostalog, i na dve drame jednog od najpoznatijih antičkih pisaca – Sofoklea. Autor “Antigone” i “Kralja Edipa” nije bogove uzeo za osnovu tragedije, nego je božanskoj funkciji dao manji značaj i u prvi red istakao čoveka. Osnova tragičke radnje kod Sofokla je slobodna ljudska volja, sile i događaji koji se razvijaju iz sukoba njihovih osećanja i sudara njihovih ideja, koje su postale načela i strasti.

- Andrej Mažeri se opredelio za kombinaciju tri antičke tragedije koje imaju zajednički imenitelj - porodica ili povratak kući. Ali predstava postavlja i mnoga pitanja. Između ostalog i to šta znači biti slep. Da li je slepilo veće kada je stvarno, fizičko ili je gore ono slepilo koje je metaforično. Kod nas u jeziku postoji taj izraz biti slep kod očiju i mislim da se on može i u ovoj predstavi prepoznati i primeniti. Dosta toga, istina, referiše na mit i Sofoklove tragedije, stoga je i stvarno slepilo značajan segment predstave, što kao kazna, iskupljenje ili pokušaj glavnih likova da na taj način premoste grehe koji su učininii - objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović.

U predstavi igraju Hana Selimović, Branislav Jerković, Sanja Mikitišin, Milovan Filipović, Radoje Čupić, Tijana Marković, Gordana Đurđević Dimić, Sonja Isailović, Aljoša Đidić, Iskra Šimon, Anđela Paščan, Nikolina Spasić, Mina Pavlica, Katarina Bradonjić, Danica Nikolić, Simonida Mandić, Ivana Pančić, Aleksandra Pejić.

Scenografiju i dizajn kostima potpisuje Adrian Balkau, koreografiju je uradila Andrea Gavriliu, dizajn zvuka Adrian Pičorea, a video-dizajn Siniša Cvetić. Tekst su napisali Kosmin Stanila i Ionut Soču, a na srpski je prevela Ioana Flora. Lektor je Dejan Sredojević. Asistent reditelja je Milorad Savanović, a reditelj Andrej Mažeri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a