"KAD SAM JE UGLEDAO, KAO DA SAM VIDEO SUNCE": LJuba Tadić i Snežana Nikšić - najveća ljubav srpskog pozorišta (VIDEO)

Novosti online

04. 04. 2022. u 00:05

SNEŽANA Nikšić, glumica i supruga velikog Ljube Tadića, preminula je noćas u 79. godini u Beogradu.

КАД САМ ЈЕ УГЛЕДАО, КАО ДА САМ ВИДЕО СУНЦЕ: Љуба Тадић и Снежана Никшић - највећа љубав српског позоришта (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub

Bard srpskog pozorišta i lepa glumica poreklom iz Niša upoznali su se sedamdesetih godina prošlog veka u Ateljeu 212. Ljuba u punoj kreativnoj snazi, Snežana na početku glumačkog puta.

Tadašnja upravnica Ateljea 212 Mira Trailović imala je njuh da prepozna talenat. Snežana je bila mlada i lepa, ali baš se zbog toga, osim sa gomilom udvarača, borila i sa predrasudom kako lepa žena ne može biti kvalitetna glumica. Ljuba je, s druge strane, baš u vreme kad se zaljubio u Snežanu, prolazio kroz težak period. Imao je problem s alkoholom, koji je, ionako burnom temperamentu, davao još pogonskog goriva.

– Ima čovek uspona i padova. To je bilo vreme mojih padova. Veliki ljudi imaju malu sujetu. Meni je trebao ceo život da to naučim – rekao je Ljuba u proleće 2004.

Foto: Printskrin Jutjub

– Snežana me je izvukla iz tog pakla. Kad sam nju ugledao na probi u Atelje, kao da sam video Sunce. Znao sam da je bila udata, ali me nije interesovalo. Koliko sam bio obuzet njome najbolje će vam pokazati sledeća priča. Dosađivao sam joj posle probe da se vidimo. Ona je brzo koračala hodnicima Ateljea 212 i kasnije ulicom u nadi da ću odustati. “Ja sam udata žena”, ponavljala mi je. Kad je ušla u svoj spaček i pokrenula ga, nisam odustao. Trčao sam Ulicom Lole Ribara za njom. Nije me bilo sram. Zaljubio sam se, a zaljubljeni čovek nema čega da se stidi, pod uslovom da je pristojan – ispričao je Ljuba.

Kad se Snežana razvela, počela je da živi s Ljubom. Proveli su dve i po decenije zajedno. Iako je bila uspešna glumica, samovoljno se povukla iz pozorišta sredinom devedesetih kako bi se posvetila u potpunosti Ljubi, čije je zdravlje već tada bilo ozbiljno narušeno dijabetesom.

Čuvena glumica je jednom prilikom pričala o svom životu sa Ljubom Tadićem, žaleći što u glavnom gradu nema obeležja posvećenog glumcu.

– Razgovarali smo u kući o svemu. Naravno i o glumi. A, razume se, imali smo i drugih životnih tema. Što se glume tiče – ona nas je i spojila. Naši prvi kontakti vezani su za pozorište. Sticajem okolnosti ili sudbinom, ko bi to mogao znati, iste godine smo došli u Jugoslovensko dramsko pozorište. Ja kao mladi početnik, on kao mladi prvak. Dakle, prvi susret je bio pozorišno-glumački. Ljuba je bio čovek koji je strahovito voleo svoju profesiju, držao do nje, duboko je poštovao, bio pravi posvećenik. Zato je i veliki. Žao mi je što u gradu nema obeležja sa njegovim imenom, sem, naravno, velike scene JDP-a. Pratim razne spomen-ploče, ulice, nagrade s imenom… I šta da kažem – rekla je Snežana Nikšić.

Na pitanje koja ju je uloga obeležila, uz diskretan uzdah odgovara da to nije lako reći:

– U pozorištu ne znam ovako na brzinu koju bih izdvojila, na filmu… pa, recimo, „Papirnati avioni”. Taj je film izuzetno dobre kritike dobio u Kanu.

BONUS VIDEO - Družila se sa Hičkokom, a Ričard Barton je tražio da igraju zajedno

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEMAČKA NEMA ZALIHE NI ZA MESEC DANA SUKOBA: Stanje u Bundesveru nikad gore, fale čak i flasteri