DRAGOCENA INDIJANSKA KOLEKCIJA: Otvoren legat Ante Ilića, diplomate i oficira za vezu Jovanke Broz, u "Adligatu"

V. C. S.

28. 03. 2022. u 11:22

STO sedamnaest predmeta pretkolumbijske umetnosti iz Peruua, starih između 600 i 2.800 godina, i 32 slike slavnih umetnika sa Haitija poklonjeni su Muzeju knjige i putovanja Udruženja "Adligat", za legat ambasadora SFRJ, umetnika i arheologa Ante Ilića (1929-2010), koji je nedavno otvoren.

ДРАГОЦЕНА ИНДИЈАНСКА КОЛЕКЦИЈА: Отворен легат Анте Илића, дипломате и официра за везу Јованке Броз, у Адлигату

Adligat

Milivoj Ilić, sin nekadašnjeg diplomate, kazao je da su umetnost i kolekcionarstvo bili očeva pasija:

- Svaki predmet nosi deo njegove duše. Srbija sada ima arheološku zbirku na kojoj mogu da joj pozavide i zapadne zemlje. Postoji nekoliko ćupova koje je otac lično iskopao iz grobnica, kao Indijana Džouns, a jedanput sam i ja učestvovao.

Tokom boravka u Peruu, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Ante Ilić se zainteresovao za pretkolumbijsku kulturu i počeo da sakuplja predmete. Kuriozitet su komadi tkanine starih Inka, pretvoreni u umetnički triptih koji su sačinili arhitekte Lale Janjić, graditelj tornja na Avali, i Branko Aranđelović, uz asistenciju Ilića.

Interesantna su i dva duvačka instrumenta stara između 1.500 i 2.000 godina.

Ante Ilić je bio učesnik izgradnje Pokreta nesvrstanih, oficir za vezu Jovanke Broz tokom putovanja po zemljama Trećeg sveta, otpravnik poslova u Peruu, ambasador u Venecueli, Dominikanskoj Republici i na Haitiju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)