MAJKL DAGLAS KAO BENDŽAMIN FRENKLIN: U pripremi serija o američkom političaru i pronalazaču

Jl. B.

13. 03. 2022. u 14:16

U NOVOJ istorijskoj mini-seriji, proslavljeni holivudski glumac Majkl Daglas igraće Bendžamina Frenklina, američkog političara i pronalazača.

МАЈКЛ ДАГЛАС КАО БЕНЏАМИН ФРЕНКЛИН: У припреми серија о америчком политичару и проналазачу

Foto: Profimedia

Proteklih nekoliko meseci, traje podela uloga, ali serija još nije dobila zvančan naziv.

Za produkciju su zaduženi ITV Studios America i "Epl studio", a emitovanje se očekuje na striming platformi Epl TV +.

Majkl Daglas je prvu veliku ulogu dobio u televizijskoj seriji "Ulice San Franciska", u kojoj je igrao sa Karlom Maldenom, a bio je producent filma "Let iznad kukavičjeg gnezda" koji je 1975. dobio Oskara za najbolji film. Daglas će biti i izvršni producent serije o Frenklinu, koju će režirati Tim van Paten. Scenario potpisuje Kirk Elis, a zasnovan je na knjizi Stejsi Šif "Velika improvizacija: Frenklin, Francuska i rađanje Amerike". Stejsi Šif je, inače, dobitnica Pulicerove nagrade za delo "Vera (gospođa Vladimira Nabokova)".

Bendžamin Frenklin (1706-1790), rođen je u Bostonu, bio je pisac, diplomata, naučnik i filozof. Jedan je od autora i potpisnika Deklaracije o nezavisnosti, što je bio prvi ustavni akt kojim su 4. jula 1776. godine konstituisane Sjedinjene Američke Države. Bio je i jedan od "očeva osnivača" SAD, grupe revolucionarnih vođa koji su ujedinili 13 američkih kolonija, vodili rat za nezavisnost od Velike Britanije i osmislili državni okvir novih SAD.

Foto Shutterstock

Nova dramska serija će istražiti uzbudljivu priču o jednom od najvećih rizika u karijeri Bendžamina Frenklina. U sedamdesetoj godini, bez ikakvog diplomatskog iskustva, uspeo je da ubedi Francusku, tada apsolutističku monarhiju, da potpiše američki "demokratski eksperiment". Samo zahvaljujući slavi, harizmi i genijalnosti, Frenklin je nadmašio britanske špijune, francuske doušnike i neprijateljski nastrojene kolege. Sklopio je francusko-američki savez 1778. i konačni mir sa Engleskom 1783. Osmogodišnja misija u Francuskoj ostala je zabeležena kao njegova najvažnija služba državi, bez koje Amerika ne bi pobedila u revoluciji.

Frenklin je u nauci zaslužan za poznati eksperiment sa puštanjem zmaja, a izumeo je gromobran, bifokalne naočare, model električne struje kao fluida... Dao je veliki doprinos istraživanju Golfske struje, uvođenju uličnog osvetljenja, kao i reformi poštanskog sistema. Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, filozofsko društvo Pensilvanije i "Akademiju" koja je prerasla u Univerzitet Pensilvanije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)