ANA KARENJINA NA VRHOVIMA PRSTIJU: U SNP Krunoslav Simić postavlja balet po čuvenom Tolstojevom delu i muzici Čajkovskog

J. SIMIĆ

09. 03. 2022. u 15:10

U BALETU Srpskog narodnog pozorišta u toku su prve probe baletske predstave „Ana Karenjina“ koju, prema istoimenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja i na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, postavlja koreograf Krunislav Simić.Premijera je predviđena za 14. maj na sceni „Jovan Đorđević“ i trajaće dva sata sa jednom pauzom.

АНА КАРЕЊИНА НА ВРХОВИМА ПРСТИЈУ: У СНП Крунослав Симић поставља балет по чувеном Толстојевом делу и музици Чајковског

Srđan Doroški

- Priču o Ani Karenjinoj, Simić odavno želi da prenese na scenu, a upravo je mlada prvakinja Baleta SNP-a, Ana Đurić, ona koju vidi kao savršenu umetnicu koja može da dočara kompleksnost intrigantnog i tragičnog lika Ane Karenjine.-saopšteno je danas iz najstarijeg nacionalnog teatra u Novom Sadu.

Ideja koreografa je da na scenu u potpunosti prenese Tolstojevu priču o ljubavi, napuštanju, strasti, izdaji, ostrašćenosti koje, u vrtlogu agonije i ekstaze, vode do potpunog uništenja, ne samo Ane, nego i svih koji je okružuju.

Kostimi koje kreira Mirjana Stojanović Maurič u stilu su epohe koju roman opisuje, ali donekle osavremenjen, tek toliko da bi neometano pratili pokrete igrača.

Osim koreografije i režije Krunislav Simić pravi izbor muzike i piše libreto. Dirigent je Mikica Jevtić, scenograf predstave je Saša Senković, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, dizajner svetla Marko Radanović, a u glavnim ulogama su prvaci Baleta Srpskog narodnog pozorišta – Ana Đurić u ulozi Ane Karenjine i Andrej Kolčeriu kao mladi oficir Aleksej Vronski.

Asistent koreografa je Oksana Storožuk, baletski pedagog je Ala Širkevič.U predstavi nastupaju i solisti i ansambl Baleta i Orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

U SNP-u Simić je do sada postavio koreografije predstava „Kraljeva jesen, „Grk Zorba“ (prem. obnova 8. oktobra 2016), „Majerling“ i „Dama s kamelijama“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna