"DOMANOVIĆ" DRAGOSLAVU MIHAILOVIĆU: Priznanje UKC za satiru

M. N. M.

04. 03. 2022. u 14:27

NAGRADA "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri pripala je Dragoslavu Mihailoviću (Ćuprija, 1930), iz Beograda, romanopiscu, pripovedaču, scenaristi, dramaturgu, redovnom članu Srpske akademije nauka i umetnosti, čija dela, "Kad su cvetale tikve", "Petrijin venac" i "Čizmaši", pripadaju i vrhu srpske satirične književnosti.

ДОМАНОВИЋ ДРАГОСЛАВУ МИХАИЛОВИЋУ: Признање УКЦ за сатиру

Novosti

Ovo priznanje ravnopravno je pripalo i Milomiru Đukanoviću, autoru satiričnih priča, pesama i aforizama i dugogodišnjem novinaru i uredniku satiričnog lista "Jež" i TV Beograd.

Priznanje za najznačajniju knjigu satirične poezije u 2021. godini poneli su Vojislav Vukotić za delo "Platonski čitaoci" (UKS) i Andrija Radulović za zbirku "General i lasta" (UKCG). Najboljim knjigama aforizama u protekloj godini ravnopravno su proglašene zbirke "Umnjaci izrastaju kasnije" (NB Zvornik), Stanislava Tomića i "Sizifove fusnote" ("Alma") Branka Vukovića.

Nauspeliji satirični roman objavljen prošle godine je "Obala nesanice" ("Štampar Makarije") Milana Kneževića, najvrednija antologija koja predstavlja satiričnu književnost je antologija srpskog aforizma "Godine zapleta" koju je objavila NB "Rade Drainac" iz Prokuplja a priredio književnik Dragan Ognjanović. Priznanje za teorijski doprinos satiri pripalo je dr Milovanu Gočmancu za knjigu "Ingenijum inventivne aforistike" ("Svitak") o književnom delu aforističara Miroslava Sredanovića.

Priznanje "Ekselencija satire", koje se tradicionalno dodeljuje najboljim stranim satiričarima dobili su pesnik i profesor univerziteta dr Slavomir Gvozdenović iz Temišvara, romanopisac i esejista Veselin Mišnić iz Kolašina, pesnik Miladin Berić iz Banjaluke, Tomislav Supek iz Zagreba, Maja Cekova iz Varne i predsednik Moskovskog kluba aforistike Aleksandar Minčenkov.

O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić i Slađana Mitrović.

Priznanje, koje se sastoji iz plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića, dobitnicima će biti uručeno tokom aprila, na svečanosti u Udruženju književnika Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru