PRIZNANJE ZA KRITIKU: "ČEDOMIR MIRKOVIĆ" PROFESORU JERKOVU

M. N. M.

04. 03. 2022. u 14:27

ŽIRI za dodelu nagrade za književnu kritiku "Čedomir Mirković", u sastavu Danica Andrejević, predsednik, i članovi Miloš Petrović i Petar Žebeljan, jednoglasno je odlučio da ovo priznanje ponese Aleksandar Jerkov, profesor Univerziteta i književni kritičar iz Beograda.

ПРИЗНАЊЕ ЗА КРИТИКУ: ЧЕДОМИР МИРКОВИЋ ПРОФЕСОРУ ЈЕРКОВУ

Foto: Zoran Jovanovic

Jerkov pripada generaciji modernih kritičara koji su poslednjih decenija dostigli punu intelektualnu zrelost, navodi se u obrazloženju žirija, u kome je dalje rečeno:

- U svojim studijama i na skupovima posvećenim akademskoj kritici velikih pisaca tradicije i avangarde, uvek je imao vlastiti, suvereni izraz i literarni sud. Posvećeni je pratilac i tumač tekućih literarnih tokova, kao i autor kritičkih sinteza o velikim piscima i književno-teorijskim problemima. Kritičarski diskurs Aleksandra Jerkova je određen autorskim stilom i autentičnim narativno-naučnim metodom. Kao recenzent brojnih izdavača i sam izdavač u svojstvu glavnog urednika "Prosvete" i sada direktora Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", Jerkov je postao paradigma interpretatora književnosti prepoznatljivog, jedinstvenog, esejističkog stila. Naš kritičar ovoj značajnoj nagradi daje dodatnu čast i kvalitet, koji su ravvi njegovom predčasniku Čedomiru Mirkoviću, jednom od najistaknutijih ličnosti savremene srpske kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024