FILMSKI PUT OKO CELOG SVETA: Ostvarenjem Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" večeras u "Kombank dvorani" počinje jubilarni 50. Fest

A. POPADIĆ

25. 02. 2022. u 09:11

PREMIJEROM filma "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića večeras će u 19.30, u "Kombank dvorani", svečano biti otvoren jubilarni, 50. Fest. Uoči projekcije ovog višestruko nagrađivanog filma, planirano je uručenje nagrade "Beogradski pobednik" za životno delo Emiru Kusturici i Predragu Mikiju Manojloviću.

ФИЛМСКИ ПУТ ОКО ЦЕЛОГ СВЕТА: Остварењем Стефана Арсенијевића Страхиња Бановић вечерас у Комбанк дворани почиње јубиларни 50. Фест

Foto M. Anđela

Pod sloganom "Hrabri novi svet" do 6. marta pred vernom festovskim publikom naći će se 88 premijernih filmova, u šest programskih celina.

- I ovaj Fest se odvija u složenim okolnostima, u doba korone, kao i onaj prethodni. Uspeli smo prošle godine da održimo festival uživo, sa gostima i publikom, da očuvamo kontinuitet Festa kako bismo stigli do ovog jubilarnog, 50. izdanja - poručio je gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa Ivan Karl na konferenciji za novinare, a potom pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju počast nedavno preminulom novinaru i filmskom kritičaru Milanu Vlajčiću koji je ovaj festival pratio od njegovog prvog izdanja.

V. d. direktora CEBEF-a Damir Handanović kazao je da su, u konsultaciji sa Kriznim štabom, povećali kapacitete sala kako bi odgovorili na veliko interesovanje publike za filmove na Festu.

Uoči večerašnje šetnje crvenim tepihom i poklona na premijeri "Strahinje Banovića" novinarima se u četvrtak predstavila ekipa filma, predvođena rediteljem Arsenijevićem i šarmantnim glavnim glumcima (i prvim gostima iz inostranstva) Ibrahimom Komom i Nensi Mensa Ofei.

- Velika mi je čast što će baš moj film otvoriti jubilarni Fest - kazao je vidno uzbuđeni reditelj Arsenijević, a potom se prisetio svoje višegodišnje ljubavi sa ovim festivalom. - Moj prvi susret sa Festom desio se pre tačno 30 godina. Bila je to 1992, loša godina za mnoge stvari, ali dobra za film. Gostovali su Džoni Dep, Džim Džarmuš, gledali smo "Visoke poteptice", "Evropu", "Telmu i Luiz"... Imao sam 14 godina, i taj događaj me je potpuno promenio. Shvatio sam koliko je svet veliki i koliko uzbudljivih priča ima u njemu. To osećanje bogatstva, da možemo da saznamo nešto novo o svetu gledajući filmove nije me napustilo do danas.

Foto M. Anđela

Ibrahim Koma oživeo je na platnu glavnog junaka, migranta iz Gane, koji, za razliku od svoje supruge Ababu, želi da ostane u Srbiji. Na pitanje da li je i koliko upoznat sa epom "Banović Strahinja" koji je inspirisao ovaj film, francuski glumac je odgovorio:

- Stefan mi nije dao da pročitam pesmu jer je želeo da glumim tu ulogu u sadašnjosti, nije želeo da me sva ta pitanja ometaju. Nisam je pročitao ali mi je bilo izuzetno važno da razumem taj ep, posebno deo o praštanju. Ceo film sam imao u vidu da se radi o junaku, u filmu je on junak iako je migrant. Ako nije bogat materijalno, bogat je u srcu, ima mnogo toga da pruži.

Odgovarajući na pitanje, Nensi Mensa Ofei kazala je da je za nju Ababu najhrabrija osoba u filmu.

- Mislim da je teško naći hrabrost da izađete iz situacije u kojoj niste srećni, koja vam ne prija, da imate energiju i snagu da promenite nešto. Verovatno ste i vi nekad doživeli nešto slično, kada morate da napravite izbor, da odlučite da li ćete otići ili ostati. To je kao skok u hladnu vodu, ne znate šta može da se desi.

Producent filma Miroslav Mogorović otkrio je u četvrtak ekskluzivnu informaciju da je kuća Soul Food Films prodala prava na prikazivanje "Strahinje Banovića" za tržište SAD, Kanade i Kariba.

Među pravim filmskim poslasticama su prošlogodišnji pobednici u Kanu ("Titan" Žulija Dukorno) i Veneciji ("Događaj" Odri Divan), ali i nova ostvarenja eminentnih autora i starih znanaca festovske publike, kao što su Pedro Almodovar ("Paralelne majke"), Asgar Farhadi ("Heroj"), Pol Šreder ("Kockar"), Kenet Brana ("Belfast"), Leos Karaks ("Anet"), Šon Pen ("Dan zastave"), Žak Odijar ("Pariz: ljubavna priča"), Pol Tomas Anderson ("Pica od sladića")...

MIHALKOV NA FESTIVALU I U SANU

SLAVNI ruski reditelj i oskarovac Nikita Mihalkov najavljen je ranije kao glavni gost Festa. Osim druženja sa filmskom publikom, Mihalkov će, kako se očekuje, u ponedeljak, 7. marta u SANU održati pristupnu besedu. Čuveni ruski autor krajem prošle godine izabran je na mesto inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

INDUSTRI PROGRAM

PRODUCENTKINjA Nikolina Zečević najavila je trodnevni industri program Fest Forward, koji je prvi put održan 2015. godine.

- Ovaj deo je ključan jer je to mesto susreta filmskih profesionalaca i predstavnika fondova, na kome razmenjuju ideje, umrežavaju se, gde se stvaraju novi filmovi koje ćete kasnije gledati i na Festu. Imamo reprezentativnu listu učesnika, a u Beograd stiže gotovo 100 gostiju iz 16 država - kazala je Zečevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)