FLORENS KASUMBA U LOVU NA UBICU MERILIN MONRO: Dokumentarna mini-serija "Istraživanje zastarelih slučajeva" na kanalu Vijasat histori

Nikola DRAŽOVIĆ

27. 02. 2022. u 10:37

GLUMICU Florens Kasumba, Uganđanku odraslu u Berlinu, koju je život iz nemačke prestonice poveo ka Holivudu, danas dok snima drugi nastavak kultnog Marvelovog filma "Crni panter" gotovo je nemoguće zamisliti u bilo kom drugom izdanju osim u odori ratnice Dore Milađi.

ФЛОРЕНС КАСУМБА У ЛОВУ НА УБИЦУ МЕРИЛИН МОНРО: Документарна мини-серија Истраживање застарелих случајева на каналу Вијасат хистори

Foto Vijasat/Profimedia

U Marvelov univerzum fantazije zakoračila je 2016, u filmu "Kapetan Amerika" sa manjom sporednom ulogom, nakon već uspešne karijere u nemačkoj kinematografiji. Ipak, "Kapetan Amerika" za Florens je bio odskočna daska ka ličnoj gardi moćnog Crnog pantera i roli komandantkinje Ajo kojoj se vratila i u filmu "Osvetnici", "Soko i Zimski vojnik", a sada je očekujemo i u nadolazećem blokbasteru "Crni panter: Vakanda zauvek".

Međutim, Florens u međuvremenu nije gubila vreme. Prošle godine, posle gotovo dve decenije na malim ekranima i velikom platnu, glumica se odlučila na novi izazov - žanrovski izlet u nepoznato. Snimila je šestodelnu mini-seriju "Istraživanje zastarelih slučajeva", koju smo imali priliku da gledamo od 7. februara na kanalu Vijasat histori (radnim danima od 21.00), a repriza nas očekuje već početkom marta.

Tako nas je moćna ratnica Ajo ovog puta povela u misiju rešavanja najpoznatijih zločina od kojih neki datiraju i hiljadu godina u prošlost. Za nju je, kako kaže, to bio još jedan korak dalje, nalik onom kada se prvi put našla na holivudskom setu. A posle "vatrenog krštenja", priznaje, rado bi se ponovo okušala u svetu dokumentaraca.

Foto Vijasat/Profimedia

- Volim istoriju, jer ona oplemenjuje čoveka. "Istraživanje zastarelih slučajeva" za mene je bila neopisiva avantura koja me je u potpunosti obuzela. Baš kao što je to učinio "Crni panter" koji je na neki način oživeo folklor i mitologiju Afrike, iz koje sam potekla. Imati priliku da iz prvog reda posmatrate skidanje vela tajni sa prošlosti o kojoj se naizgled sve zna, a u stvari je tako malo poznatih činjenica, za mene je bilo kao da sam prisustvovala prizivanju duhova od kojih sam tražila odgovore na sve više mojih "Zašto?". Jer svaki sledeći korak na putu razotkrivanja ovih starih zločina za posledicu je imao novo "Zašto?" - poručuje Kasumba, priznajući da je uloga voditelja u dokumentarnoj seriji podjednako zahtevna kao i u bilo kom drugom filmu ili seriji.

Smrtonosna posekotina na vratu Ramzesa Trećeg, neobjašnjiv nestanak dva princa slavnih Medičija, sumnjivo samoubistvo Vinsenta Van Goga i još sumnjivija i do danas nerazjašnjena smrt Merilin Monro. Od drevnog Egipta do vrhunca Holivuda, "Istraživanje zastarelih slučajeva" uz pomoć najsavremenije forenzičke tehnnike i britkog uma telohraniteljke Crnog pantera ponovo ispituje slučajeve zbog kojih se stručnjaci i danas češu po glavi. Kasumba otkriva da je svaka epizoda za nju bila put u nepoznato, jer nije mnogo znala ni o jednoj od epoha koju je zahvaljujući ovoj seriji posetila, ali da joj je, svakako, najbliža bila priča o smrti holivudske legende, plavokose pop ikone Merilin Monro.

Foto Vijasat/Profimedia

- Pitanje koje sam postavila sebi razmišljajući o njenom slučaju je: "Zašto bi se neko ubio sa 36 godina, u trenutku kada je bila verovatno najveća zvezda na svetu?". Bilo je tu mnogo nelogičnosti. Teorija o tome da je žrtva zavere u koju je bio umešan predsednik Kenedi bila je polazna tačka za dalje istraživanje, iako je zvanična verzija bila ta da se Merilin predozirala. Mi smo pošli za najnovijim teorijama da je glumicu ubio njen navodni tadašnji ljubavnik, doktor Ralf Grinson - poručuje Kasumba dodajući da je ključni trag u istraživanju bila misteriozna kutija pronađena u biblioteci Univerziteta Kalifornije 2019. godine. U ovoj kutiji su se nalazili fajlovi koje je Grinson sakupio o Monro, čiji je sadržaj nosio oznaku "poverljivo", što je dodatno pojačalo sumnju.

- Grinson je bio taj koji je pronašao telo glumice, i mnogi sumnjaju da je on predozirao glumicu barbituratima koji su joj oduzeli život - zaključuje Florens Kasumba.

Emisija "Istraživanje zastarelih slučajeva" pokušava da suzi krug mogućih počinilaca otkrivanjem novih dokaza, obavljanjem novih intervjua i posetom mestu smrti Monro, istovremeno pružajući sveobuhvatan pogled na Holivud iz 1960-ih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna