KNJIŽEVNI KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (14): Sutra stiže pobednik

V. N.

23. 02. 2022. u 12:51

Ime dobitnika Mešine nagrade biće saopšteno na konferenciji za štampu, u podne, u Vukovoj zadužbini

КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ  БИРАЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ (14): Сутра стиже победник

Foto V.N.

SLAĐANA ILIĆ (Beograd)

1. KRSTOVDAN, Krstivoje Ilić ("Čigoja")
2. PRIVRŽENOST, Drago Kekanović (SKD "Prosvjeta")
3. KAFKINO NOVO ODELO, Miroslav Aleksić ("Pravoslavna reč")
4. STALNA POSTAVKA, Miodrag Kajtez ("Agora")
5. DECA, Milena Marković ("Lom")

NOVA zbirka pesama K. Ilića predstava je njegovog intimnog i duhovnog prostora, sveta kulture i književnosti kojoj pripadaju svi oni kojima je ovaj pesnik ispisao posvete i uznesenja. Njima se pesnik obraća, posvećuje im stihove i uznosi ih sa svešću o njihovom značaju. Knjiga D. Kekanovića istorijski je, pikarski i ljubavni roman. Pripovedač Damjan iz Stona, sokolar na dvoru Brankovića, potom duhovnik Katarine Kantakuzine Branković, kazuje srpsku istoriju 15. veka, svu složenost pozicija pripadnika porodice Branković. U zbirci M.Aleksića, na mestima gde se lirski subjekt sreće sa sobom, ali i sa znamenitim ličnostima kulture i umetnosti, i rezultatom tog čina obnavlja svet, pokazano je kako iz osnovnih značenja "snova o ulovu" zrači njegova potreba da kristalizuje najznačajnije trenutke intimnog sveta.

Foto arhiva

Roman M. Kajteza kroz mnoštvo posve nemogućih događaja i odnosa junaka, koji su i fantastični i komični, razuzdanim (anti)jezikom i istim takvim erotskim prizorima privlači pažnju čitalaca koji vole junake koji su spremni da u svemu idu do kraja. Knjiga M. Marković mogla bi poneti bar dva podnaslova - jedan bi bio "Iz porodičnog albuma", a drugi - "Iz dnevnika amazonke". U svetu žene pripovedača sve se sagledava iz nekoliko perspektiva devojčice, devojke, pa žene, na kraju, kazali bismo, amazonke.

* * * * * * *

ANA GVOZDENOVIĆ (Kraljevo)

1. NEBO, TAKO DUBOKO, Vesna Kapor (SKZ)
2. MODRE ŽILICE, Đorđo Sladoje (Centar za srpske studije, Banjaluka)
3. POVREDA BELINE, Bojana Stojanović Pantović (KCNS)
4. PROHUJA, Đorđe Despić (NA "Stefan Prvovenčani")
5. AGON I MELANHOLIJA, Gorana Raičević ("Akademska knjiga")

LIRSKA proza V. Kapor, obojena tužbaličkim tonom i nadneta nad temom gubitka deteta, na umetnički uspeo način, nadilazi puko beleženje bolnog iskustva i iz sfere privatnog doseže do arhetipskog i metafizičkog. Roman u stihovima Đ. Sladoja, nesvakidašnja lirsko-epska tvorevina baštini nasleđe narodne kulture i humorističnim, neretko grotesknim i (auto)ironičnim tonom otima od zaborava slike minulog života. Već naslovom pesnička knjiga B. S. Pantović sugeriše svoje tematsko jezgro i spregu motiva pisanja i čaure, na kojima izrasta većina stihova u ovoj zbirci.

Foto Privatna arhiva

Njena poezija nastaje na preispitivanju vremenskih ravni i uverenju da je pisanje ipak trpno stanje. Belina na čiju namreškanu površinu naviru slike sećanja jedan je od važnih motiva i Despićeve pesničke zbirke. Sazdana prvenstveno na preispitivanju sećanja, ova poezija je svojevrsna potraga za izgubljenim vremenom i potvrda onih malih epifanijskih otkrića u kojima nevažne i sitne analogije vode do moćne i zagonetne istine. Stvaralačka biografija Crnjanskog iz pera G. Raičević obimna je monografska studija koja uverljivo pokazuje da su život i delo ovoga pisca tesno isprepletani.

* * * * * * *

ALEKSANDAR DUNĐERIN (Novi Sad)

1. NEBO, TAKO DUBOKO, Vesna Kapor (SKZ)
2. ISUSOV TRN, Slobodan Jović (SKZ)
3. DECA, Milena Marković ("Lom")
4. IZ BRODSKOG DNEVNIKA, Milan Orlić ("Mali Nemo")
5. KNjIŽEVNI DžEM SEŠN, Ivana Vanovac (Književno društvo KiM)

SAMO ako je molitva umetnost ima smisla, pruža utehu i sigurnost, azil svim umornim, nesrećnim, nevoljama šibanim i slobodnog daha gladnim. Vesna, Slobodan, Milena, Milan, Ivana svesni su te misije književnosti, i rečima uspevaju da osvoje prostor ljubavi i slobode, u svetu gde vlada stravična tišina ravnodušja.

Foto Privatna arhiva

Pomenuti autori ogoljavaju i stvarnost i čoveka, i sebe same, potpuno, do srži. Njihove knjige posledica su žrtve, prinete da nam svima, dok osluškujemo doboše apokalipse, olakša poslednje ovozemaljske dane, da se dostojanstveno pripremimo za smrt.

* * * * * * *

TATJANA LAZAREVIĆ MILOŠEVIĆ (Smederevo)

1. AGON I MELANHOLIJA, Gorana Raičević ("Akademska knjiga")
2. KLjUČ OD KOSOVA, Boško Suvajdžić ("Albatros plus")
3. NEBO, TAKO DUBOKO, Vesna Kapor, (SKZ)
4. BANjA, Jovica Aćin ("Agora")
5. DECA, Milena Marković ("Lom")

U MONOGRAFSKOJ studiji o životu i delu Crnjanskog, G. Raičević hronološki, uz vrhunsku akribičnost, ali i literarnost, sagledava ličnost i stvaralaštvo modernog klasika srpske književnosti. Knjiga B.Suvajdžića pristupa temi Kosova interdisciplinarno, promišljajući je integralno, sa više stanovišta: istorijskog, političkog, kulturološkog, estetičkog, etičkog. Tako je ostvarena velika sinteza kroz koju se jedino u punoj meri može razumeti jedna od duhovnih i identitetskih vertikala srpskog naroda. Lirski roman V. Kapor ispisan je u polifoniji narativnih i ispovedno-refleksivnih glasova koji vezuju "vidljivo i nevidljivo u čvor". Kazivanje o ličnom bolu zbog smrti deteta uzdiže se do univerzalne priče.

Foto Privatna arhiva

Pripovedna zbirka J. Aćina potvrđuje da "svaka priča može biti život i svaki život priča". Nit pričanja vezuje ljude obične i slavne, a u spojevima smešnog i sablasnog, realističnog i fantazijskog, grotesknog i tragičnog skrivaju se jasne, a teško razumljive životne istine. Poema M. Marković izrasta iz žanrovskog, semantičkog i jezičko-izražajnog potencijala jedinstvenog poetičkog koncepta ostvarenog u njenoj poeziji. Kroz ogoljenu, potresnu egzistencijalnu dramu, uz subverzivnost i (auto)ironiju, deci se zaveštava verovanje u smislenost života i njegovog obnavljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)