STRINDBERG U ZNAK SEĆANJA: Premijera "Pelikana" u režiji Đurđe Tešić posvećena Borisu Komneniću (1957-2021)

V.V.S.

22. 02. 2022. u 14:53

PREDSTAVA "Pelikan" (rađena po tekstu Avgusta Strindberga,u adaptaciji i režiji Đurđe Tešić) sutra (23.februara) će premijerno biti izvedena na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta - kao posveta preminulom prvaku kuće Borisu Komneniću (1957 - 2021).

СТРИНДБЕРГ У ЗНАК СЕЋАЊА: Премијера Пеликана у режији Ђурђе Тешић посвећена Борису Комненићу (1957-2021)

foto: Promo

Ovaj gest, s posebnim pijeteteom, motivisan je činjenicom da je upravo Komnenić trebalo da zaigra veliku ulogu u režiji iste rediteljke i komadu istog pisca. Planirano je da to bude Strindbergov "Otac", ali posle glumčeve smrti odustali su od ovog naslova i odlučili se za drugu dramu švedskog književnika, dramaturga i pesnika , "Pelikan".

- Strindberg je "Pelikana" pisao pred kraj života i to je pozorište u kome pisca ne zanimaju događaji koji su doveli do dramskog i životnog klimaksa, već samo unutrašnjost ljudske duše - ističe rediteljka Đurđa Tešić, ocenjujući da je u likovima ovog komada prepoznala junake našeg doba.

Po njenim rečima, u "Pelikanu" pitanje istine je prvorazredno filozofsko i životno pitanje:

- Za mene je najvažniji uvid u ono što u nama proizvodi laž, u posledice laži i pitanje kako se nositi sa osećanjem da nas konstantno lažu ljudi kojima bi trebalo apsolutno da verujemo...Na psihološkom, metafizičkom i političkom nivou kako se boriti protiv laži? Zato je za mene "Pelikan" metafizička drama sa elementima psihološkog trilera i drame apsurda, ćiju sam radnju sažela u jednu noć - ističe uoči premijere rediteljka, koja je u ovoj kući već postavila komade "Crno mleko", "Bazen (bez vode)", "Državni službenici", "Ogvožđena" i "Uspavanka za Vuka Ničijeg".

Inače, "Pelikan"(napisan 1907.gdine) do sada nije izvođen na sceni nacionalnog teatra,a u podeli su Dušanka Stojanović Glid, Nedim Nezirović, Iva Milanović, Vučić Perović i Vanja Ejdus. Dramaturg je Đorđe Kostić, scenograf i kostimograf Zorana Petrov, kompozitor Vladimir Pejković, dok je scenski pokret bio zadatak za Damjana Kecojevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)