PORUKE SVETOG SAVE: U Prijepolju već 32 godine uprkos oskudici opstaje revija "Savindan"

D. GAGRIČIĆ

24. 01. 2022. u 12:57

VEĆ 32 godine uoči Savindana pred čitaoce stiže revija za duhovnu obnovu, podsećajući na poruke i tragove srpskog prosvetitelja Svetog Save, ali i druge kamenove temeljce srpskog roda, događaje i ljude i afirmišući narodnu tradiciju i stvaralaštvo mladih autora.

ПОРУКЕ СВЕТОГ САВЕ: У Пријепољу већ 32 године упркос оскудици опстаје ревија Савиндан

Saradnici "Savindana", Foto Savindan

A sve je počelo u 1680. broju prijepoljskog lista "Polimlje": objavljen je podlistak posvećen Savindanu i odluci prosvetnih vlasti da se, posle pola veka, Savindan obeležava kao školska slava. Tada je obnarodavana i inicijativa za osnivanje Mileševskog kulturnog kluba "Sveti Sava", sa zadacima na planu duhovne i materijalne obnove i obeležavanja značajnih jubileja.

Pod okriljem kluba, "Savindan" od drugog broja postaje ogledalo rada kulturnih i javnih pregaoca koje okuplja. Ubrzo, od petog broja dobija novu koncepciju i korice u koloru i sa osam početnih dostiže 88 strana.

- Naš godišnjak nije usko profilisan u pogledu tema i sadržaja, najviše liči na nekadašnje almanahe. Najčešće su u njemu zastupljene istoriografske teme vezane za bliže i dalje događaje iz naše prošlosti, kako one sa širim značajem za srpski narod, tako i one vezane za prostore Stare Raške, te zavičajna zbivanja u polimskim gradovima i šire. Trudimo se, pre svega, da osvetljavamo zaboravljene ili skrajnute teme, kao i da afirmišemo zaboravljenu ili ukinutu narodnu tradiciju i običaje - kazuje za "Novosti" o koncepciji Zoran Malešić, predsednik Glavnog odbora MKK.

Foto Savindan

Nastajući i opstajući u provinciji i u stalnoj oskudici, "Savindan" izlazi zahvaljujući skromnim budžetskim sredstvima, a često i dotacijama pojedinaca i fondacija. Tek izašao iz štampe, 32. broj "Savindana" donosi tekst istoričara umetnosti Zorice Zlatić Ivković o sedam vekova manastira Gračanica, novinara Milana Cmiljanovića o devet decenija novinarstva u Polimlju i Zorana Malešića o 150 godina Prizrenske bogoslovije.

Na stranicama su i prilozi o crkvama Ramača kod Stragara i Brezova pod Mučnjem, o Budimljanskoj eparhiji kroz vekove, kao i podsećanje Mileve Malešić, urednika "Savindana", na Milivoja Pušicu, neimara manastira Davidovica.

SARADNICI - BOGATSTVO

- Široka je lepeza saradnika "Savindana": od univerzitetskih profesora i afirmisanih naučnih radnika iz raznih oblasti, preko novinara i publicista lokalnog značaja do istraživača amatera koji, često, postižu značajne rezultate. Imamo i saradnike koji su prve svoje radove publikovali u "Savindanu", a sad učestvuju na naučnim skupovima manjeg ili većeg značaja - podseća Malešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina