DECA REAGUJU NA NEISKRENOST: Sopran Biljana Jovanović uoči premijere opere za najmlađe u "Radoviću"

M. Mirković

22. 01. 2022. u 12:08

OPERA za decu "Dečja soba" kompozitora Milenka Živkovića po libretu - odnosno po motivima istoimene kratke priče pesnikinje Desanke Maksimović, igraće se u nedelju u podne na sceni malog pozorišta "Duško Radović".

ДЕЦА РЕАГУЈУ НА НЕИСКРЕНОСТ: Сопран Биљана Јовановић уочи премијере опере за најмлађе у Радовићу

Foto Privatna arhiva

Delo nepravedno zaboravljenog i skrajnutog autora, prvi put je postavljeno na scenu u ratnom Beogradu, 1941. godine, kada je opera odigrana dva puta u Narodnom pozorištu i jednom u Kolarčevoj zadužbini.

Maestro Milan Nedeljković, i ostali umetnici okupljeni u MOTO - Muzičkoj opersko-teatarskoj organizaciji, godinama su se posvećeno bavili rekonstrukcijom opere, sakupivši partiture i libreto originalnog dela, otkriva sopran Biljana Jovanović.

- Najzad smo je premijerno izveli u sklopu Bemusa prošle, 2021. godine, i doživeli višeminutne ovacije na premijeri, što nas je uverilo da smo uspeli da dopremo do srca dečje publike - navodi Jovanovićeva.

Naša sve angažovanija operska umetnica u "Dečjoj sobi" tumači ulogu Mame.

- Priča prati svakodnevne aktivnosti jedne velike porodice sa četvoro dece, vrlo je lepa i prepuna humora. Zaista je zahtevno igrati za mališane, to je publika koja odmah reaguje na neiskrenost. Kako smo svi oduševljeno pristupili radu na ovoj predstavi, radujemo se njenim izvođenjima i volimo je, igranje pred decom doživljavamo kao poseban izazov i razlog za radost.

Operom diriguje Milan Nedeljković, a izvode je, pored Biljane Jovanović u roli Mame, Boris Papak kao Tata, te u ulogama četvoro dece - Olivera Krivokuća, Isidora Bogdanović, Sara Ristić i Mina Nikolić.

Režiju potpisuju Natalija Stanković i Mateja Đedović, pod mentorstvom Borisa Liješevića, a koreografiju Mila Stijak i Ana Bošković.

Foto Privatna arhiva

Opera "Dečja soba" predstavlja ne samo prve korake naše kompozitorske prakse usmerene na najmlađu publiku četvrte decenije dvadesetog veka u Srbiji, već i pravi biser opusa Milenka Živkovića i naše kulturne baštine, smatraju umetnici koji su je "otkrili" i nanovo oživeli na sceni. Ovo jedinstveno delo, rad dvoje velikana srpske umetnosti, pokazatelj je naprednog mišljenja i stepena razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini dvadesetog veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim strujanjima u Evropi.

Koncipirano skoro kao "didaktičko sredstvo" sastavljeno od kraćih muzičko-scenskih slika, ovo delo takođe predstavlja idealan način da se najmlađa publika uvede u svet opere.

EKIPA

U IZVOĐENjU učestvuju i Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd sa dirigentom Snežanom Despotović, solisti Muzičke škole Vojislav Vučković iz klase prof. Maje Đokić, orkestar polaznika projekta Opera: Past, Present, Perfect!, igrači Kompanije balet mladih i profesionalni muzičari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a