DANI NIKOLAJA TIMČENKA: Nagrada za knjigu Gorane Raičević o životu i delu Miloša Crnjanskog

Игор Митић
Igor Mitić

03. 12. 2021. u 15:44

OVOGODIŠNjU nagradu „Nikolaj Timčenko“ dobila je prof. dr Gorana Raičević za knjigu pod nazivom „Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog“.

ДАНИ НИКОЛАЈА ТИМЧЕНКА: Награда за књигу Горане Раичевић о животу и делу Милоша Црњанског

foto: NB Leskovac

Nagrađena knjiga je kapitalno delo i rezultat dvodecenijskog izučavanja koje je fokusirano na književni i publicistički opus, ali i na proučavanju istorijskog konteksta u kojem je Crnjanski živeo i stvarao.

Svečano uručenje nagrade je kruna trodnevne tradicionalne manifestacije „Dani Nikolaja Timčenka“ koji se, od 3. do 5. decembra, održavaju na tri lokacije u Leskovcu - gradu u kome je Timčenko živeo i stvarao.

Domaćin otvaranja manifestacije je Leskovački kulturni centar uz promocije dve Timčenkove knjige - „Iskustva i iskušenja kritičke reči“ i „Duh i pravci poezije“ kao i Zbornika radova „Nikolaj Timčenko u svome i u novom dobu“.

U prostorijama Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ biće organizovana promocija knjiga laureata nagrade „Nikolaj Timčenko“ za prethodne dve godine – Marte Frajnd i Jovana Popova kao i knjige Dušana Stošića „Oblik i dogma“, dok je svečano uručenje nagrade za ovu godinu planirano u prostorijama Legata „Nikolaj Timčenko“.

Prestižna nagrada sa njegovim imenom namenjena je najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti odnosno za kritiku, teoriju, istoriju i uporedno proučavanje literature. Time se Timčenko celog života bavio. Prva manifestacija i dodela nagrade, koju organizuje Zadužbine „Nikolaj Timčenko“, održana je 2008. godine.

foto: NB Leskovac

Legat Nikolaja Timčenka

DISIDENT

Nikolaj Timčenko(1934-2004) bio je filozof, književni kritičar, esejista, lektor i novinar. Zbog svoje kritičke misli u vreme bivše Jugoslavije važio je za jednog od disidenata, a u njegovoj rukopisnoj zaostavštini nalazi se više desetina studija, knjiga ogleda i eseja. Za izuzetan doprinos srpskoj književnosti posthumno mu je dodeljena Plaketa „Borislav Stanković“. Posle Timčenkove smrti u Leskovcu je osnovana zadužbina, ustanovljena je književna nagrada sa njegovim imenom, a otvoren je i legat sa više od 15.000 naslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)