SMEH KAO ODBRANA: Glumac Branislav Trifunović o predstavi "Pristanak"

V. STRUGAR

27. 11. 2021. u 13:13

KOMAD "Pristanak" savremene engleske spisateljice i rediteljke Nine Rejn, ovih dana premijerno postavljen u Ateljeu 212, izveo je na scenu grupu prijatelja, advokata, suprotstavljenog mišljenja u slučaju silovanja.

СМЕХ КАО ОДБРАНА: Глумац Бранислав Трифуновић о представи Пристанак

Foto N. Skenderija

Da li pravda ume da bude slepa i nepristrasna, pitanje je koje postavlja ova "moćna, bolna, ali i zabavna" drama. U podeli reditelja Nebojše Bradića jedna od uloga pripala je Branislavu Trifunoviću, glumcu kuće, koji od marta prošle godine (i početka korone) nije zaigrao na matičnoj sceni! Virus korone za sada je "skinuo" sve njegove predstave s repertoara - "Strujosek", "Getsimanski vrt" i "Pijane".

- Nije to samo priča o žrtvi, već i odnosu advokata prema slučaju, međuljudskim odnosima, prevarama, braku... Nina Rejn želela je da osvetli problem iz više uglova što je, čini mi se, i uspela.

Scena iz predstave "Pristanak", Foto Atelje 212

Odakle se crpi humor u jednoj takvoj, mučnoj priči?

- Mislim da se publika, pre svega, brani humorom. A i autorka je rešila da se osvrne na temu iz sarkastičnog ugla, govoreći o advokatima, kao i načinu na koji govore o žrtvama. Iz toga nastaje smeh koji nije smeh odobravanja već odbrane.

Da li advokati kao i neke druge profesije, posle izvesnog vremena oguglaju na slučajeve kojima se bave?

- Sigurno. U prvoj sceni komada, u razgovoru dva para vidimo da je za njih to posao, nema emotivnog upliva prema slučaju. Sve se dešava u polukućnom raspoloženju, razgovara se kao o bilo čemu drugom. Trude se da u zakonu nađu milion rupa, što je plodno tlo za razne manipulacije.

Foto N. Skenderija

Gubi li glumac dugim odsustvovanjem sa scene pozorišnu kondiciju?

- Pre nego što sam počeo da radim ovaj komad, bio sam uplašen. Jer, od 20-25 predstava mesečno, došao sam na - nulu. Ali, imao sam veliku sreću radeći u najboljoj ekipi, u poslednjih nekoliko godina! Nas sedmoro na sceni, zajedno sa rediteljem, uspeli smo da napravimo sjajnu ekipu i atmosferu. U ovom poslu postoji dosta sujete, ali je u ovom procesu, čini mi se, nije ni bilo. Predstavljali smo jedni drugima podršku i onaj par očiju koji sedi sa strane, što je takođe vrlo retko. Posle predstave publika oseća da je prisustvovala zajedičkom činu, a i to sve se više gubi u našem poslu. U "Pristanku" imali smo sreću da smo se skupili, sklopili i - slušali.

Đuza mi je uzor

MNOGO sam naučio od Đuze Stojiljkovića. Imao je predanost, posvećenost poslu, čistotu, celog sebe stavljao je u funkciju pozorišta i predstave. Ja još uvek tome težim - ako u nešto uđem, onda želim da budem tu. Đuza se nikad nije žalio, radio je najbolje što je umeo. I uvek na prvu probu dolazio s naučenim tekstom, želeći da pomogne i sebi i drugima - kaže Trifunović.

Serija u Danskoj

NAŠ poznati glumac za koji dan putuje u Dansku gde snima krimi seriju za čuvenu nordijsku platformu "Via plej".

- Njihov sam veliki fan i nekim čudom dobio sam angažman. Snimao sam već nekoliko dana u septembru. Sve je zadivljujuće i prelepo za mene. Inače, igram čoveka sa naših prostora koji je sa svojim familijom upleten u neke polukriminalne poslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade