UMETNOST NASLUTILA OVO VREME: Festival autorskog filma od 26. novembra do 3. decembra predstaviće publici 84 ostvarenja iz celog sveta

A. POPADIĆ

17. 11. 2021. u 11:38

FILM "Francuska depeša" američkog reditelja i scenariste Vesa Andersona otvoriće 27. Festival autorskog filma (FAF) 26. novembra u "Kombank dvorani", dok će smotru 3. decembra zatvoriti dokumentarac Janka Baljka "Žurnal o Želimiru Žilniku".

УМЕТНОСТ НАСЛУТИЛА ОВО ВРЕМЕ: Фестивал ауторског филма од 26. новембра до 3. децембра представиће публици 84 остварења из целог света

"Benedeta" / Foto promo

- U osam festivalskih dana i 13 beogradskih bioskopskih dvorana biće prikazana 84 filma koji dolaze sa svih meridijana. Reč je o ostvarenjima koja su obeležila prethodnu godinu, po svemu specifičnu kao i ona pre nje - najavio je direktor festivala Igor Stanković.

Ovo izdanje uvodi i neke važne novine, a jedna od njih je da će se FAF, pored Beograda, istovremeno održati, doduše sa skraćenim programom, u još 10 gradova u Srbiji. Uvedena je i nova programska celina "Sirovo" sa delima na granici autorskog i žanrovskog filma.

U Međunarodnom takmičarskom programu naći će se 12 filmova koji se bore za glavnu nagradu, gran-pri "Aleksandar Saša Petrović".

- Festival je ove godine, posebno u takmičarskom programu, okrenut onim vrednostima koje je negovao od samog početka - da otkriva nova imena autorskog filma, ona koji će u narednim godinama da budu značajni autori svetskog filma - poručio je Srdan Golubović, predsednik Saveta FAF-a.

Sa njim se slaže i Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala, i napominje da nisu hteli da filmovi, po svaku cenu, jure aktuelnost, odnosno, pandemiju, tako da se samo kinesko ostvarenje "Izvan ovog sveta" bavi trenutnim svetom.

- Bavili smo se više osećajem temeljne nesigurnosti čoveka u ovom svetu koji su negde autori slutili i predosećali. Hteli smo da u selekciji budu ravnopravno zastupljeni svi delovi Evrope i sveta, ali samo jedan film u glavnom takmičarskom programu je austrijsko-nemački, svi ostali dolaze iz takozvanih amorfnih civilizacija, kako ih je nazivao Živojin Pavlović. Za razliku od zapadnih civilizacija u kojima vladaju sigurnost i pravni poredak, ove "amorfne", koje su njihova suprotnost, pokazale su se kao inspirativnije za umetnost - kazao je Vučinić i pojasnio da se tu, pre svega, misli na zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zemlje tzv. Trećeg sveta i zemlje bivše Jugoslavije.

"Francuska depeša" / Foto promo

U Glavnom programu biće predstavljeni novi filmovi već afirmisanih i značajnih imena svetskog autorskog filma, među kojima su "Ahedino koleno" Nadava Lapida, "Baksuzni seks ili luda pornografija" Radua Judea, "Petrov u gripu" Kirila Serebrenikova...

Selektor Stefan Ivančić skrenuo je pažnju na "Benedetu" Pola Verhovena koja će biti prikazana u novoj selekciji "Sirovo", kao i animirani film "Ludi Bog" Fila Tipeta u istom programu. Selekcija "Hrabri Balkan" ima 12 ostvarenja i kombinuje kratke i dugometražne filmove koji se poigravaju sa žanrovima.

Srpsku premijeru na 27. FAF-u imaće i novi film bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića "Deset u pola".

PURIŠA O MATIJI

NA 27. FAF-u premijeru će imati dugoočekivani dokumentarac Puriše Đorđevića o Matiji Bećkoviću "Gospodin". Film je posvećen životnom putu velikog pesnika i akademika i osobama koje su mu na tom putu posebno značile. U 76 minuta, reditelj otkriva neke malo poznate detalje iz pesnikove biografije, dok sam Bećković priča o tome kad se prvi put zaljubio, o svojim ćerkama, prijateljstvu sa Duškom Radovićem, svojoj poeziji i, naravno, čuvenoj "Veri Pavladoljskoj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna